Miesten välistä seksiä koskeva verenluovutusrajoitus poistuu joulukuussa

Suomessa tarvitaan 800 verenluovuttajaa päivässä – Pääkaupunkiseudulla verta voi pian luovuttaa bussissa 1:58
KATSO MYÖS: Suomessa tarvitaan 800 verenluovuttajaa päivässä – pääkaupunkiseudulla verta voi pian luovuttaa bussissa.

Miesten välisestä seksistä aiheutuva verenluovutusrajoitus poistuu joulukuun alussa.

Miesten väliseen seksiin liittyvä verenluovutusrajoitus poistuu 4.12.2023, kun Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean antama määräys otetaan käyttöön, kertoo SPR Veripalvelu tiedotteessaan

Veripalvelu ehdotti Fimealle miesten välisestä seksistä aiheutuvan verenluvovutusesteen muuttamista vuonna 2022.

– Olemme tyytyväisiä, että muutos voidaan toteuttaa. Tavoitteenamme on, että verivalmisteiden turvallisuus säilyy ja luovutuskriteerit ovat mahdollisimman yhdenvertaiset kaikille, verenluovutuksen johtaja Johanna Castrén kertoo tiedotteessa.

Joulukuussa voimaantulevan muutoksen myötä seksikäyttäytymiseen liittyvät varoaikakäytännöt verenluovutuksessa yhtenäistyvät ja ovat sukupuolesta riippumatta kaikille samat.

Miksi luovutusrajoituksia on?

Luovtutusrajoitusten tarkoituksena on huolehtia niin potliaan kuin luovuttajankin turvallisuudesta, esimerkiksi vähentämällä veren välityksellä tarttuvien tautien riskiä. Vaikka veri tutkitaankin tarkasti, todella tuore HIV- tai hepatiittitartunta ei näy laboratoriotutkimuksissa.

– Veripalvelun tekemän riskinarvion perusteella Suomessa voidaan siirtyä menettelyyn, jossa erillinen verenluovutuseste miesten välisestä seksistä ei ole tarpeen. Jatkossa neljän kuukauden mittainen luovutuseste seuraa uudesta ja vaihtuneesta seksikumppanista tai useista kumppaneista, Castrén toteaa.

Katso myös: Miten verenluovutus etenee?

Toimittaja kokeili millaista on luovuttaa verta – näin luovutus eteni 5:53
Toimittaja kokeili millaista on luovuttaa verta – näin luovutus eteni.

Lue myös: