Mies yritti keskeyttää raskauden työntämällä aborttipillereitä suuhun – tuomittiin ehdolliseen

Entisen seurustelukumppaninsa raskauden keskeyttämistä yrittänyt mies on saanut tuomion Helsingin käräjäoikeudessa. 36-vuotiaan miehen syyksi luettiin törkeä laiton raskauden keskeyttämisen yritys, ja hänet tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Oikeus katsoo miehen tunkeutuneen luvatta entisen seurustelukumppaninsa kotiin pyrkimyksenään naisen raskauden keskeyttäminen. Raskaus oli saanut alkunsa miehen ja uhrin lyhyen suhteen aikana. 

Uhrin asunnossa mies oli väkisin laittanut uhrin suuhun raskaudenkeskeytykseen tarkoitettuja lääketabletteja, jotka mies oli saanut tilattua ulkomailta esiintyen naisena.

Oikeus katsoo raskauden keskeyttämisen jääneen yritykseksi, sillä mies ei saanut työnnettyä uhrin suuhun riittävän montaa tablettia.

– Lisäksi teon epäonnistumiseen oli ollut osaltaan vaikuttamassa se, että vastaaja oli antanut asianomistajan soittaa hätäkeskukseen tapahtuneen jälkeen ja näin asianomistaja oli saanut ensihoitoa pian tapahtuneen jälkeen. Lapsi oli syntynyt myöhemmin terveenä, kirjoittaa oikeus tuomiosta antamassaan julkisessa selosteessa.

Oikeus katsoo miehen merkittävällä tavalla loukanneen uhrin ruumiillista koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta.

–  Menettelyn moitittavuutta katsottiin lisäävän sen, että käyttämällä nimenomaan raskauden keskeyttämiseen tarkoitettuja lääketabletteja raskauden keskeytymisen todennäköisyys oli kasvanut merkittävästi ja lisännyt mahdollisuutta sikiön epämuodostumiin, kirjoittaa oikeus.

Syyllistyi myös pahoinpitelyyn

Syyttäjät vaativat miehelle tuomiota myös tapon yrityksestä. 

Syyttäjät katsoivat, että mies oli aborttipillereitä uhrin suuhun työntäessään aiheuttanut riskin tablettien menemisestä väärään kurkkuun. Lisäksi mies oli syyttäjien mukaan painanut tyynyä ja peittoa uhrin kasvoille. 

Syyttäjien mukaan miehen olisi näin toimiessaan tullut ymmärtää, että seurauksena saattaa olla uhrin kuolema.

Oikeus katsoi syyttäjistä poiketen, että näyttöä siitä, että mies olisi yrittänyt tappaa uhrinsa, ei ollut. 

Tapon yrityksen sijasta käräjäoikeus katsoo miehen syyllistyneen pahoinpitelyyn aiheuttaen naiselle muun muassa ruhjeita ja mustelmia.

– Vaikka käräjäoikeus on katsonut jääneen näyttämättä (miehen) yrittäneen tappaa (uhrin), on hän kuitenkin ilman (uhrin) lupaa tunkeutunut (uhrin) kotiin tarkoituksenaan keskeyttää (uhrin) raskaus vastoin tämän tahtoa ja omankin kertomansa mukaan tekevänsä tämän joko hyvällä tai pahalla, kirjoittaa oikeus tuomiossa.

Oikeus katsoo miehen syyllistyneen myös törkeään kotirauhan rikkomiseen. Mies tuomittiin yhden vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Oikeuden mukaan tuomion mittaamisessa on otettu huomioon miehen suunnitelmallinen toimintatapa, jonka voidaan katsoa osoittaneen vakaata harkintaa uhrin raskauden keskeyttämisen yrittämisessä.

Lue myös:

    Uusimmat