Mies, unohda Movember-viikset: Tiedätkö mikä on kello viiden sänki?

Hyvät herrat, unohtakaa viikset, vaikka Movember jyllääkin vielä hetken aikaa täyttä häkää: sänki on nyt kuuminta hottia. Oletko ennen kuullut trendistä nimeltä "Five O'Clock Shadow"?

Jokavuotisen Movember-tempauksen ajaksi monet miehet ovat jättäneet partahöylänsä narikkaan ja antaneet partakoneiden rauhassa ladata akkunsa täyteen.

Viiksiä koko marraskuun kasvattavat miehet keräävät tempauksella varoja eturauhassyövän tutkimukseen ja herätät samalla hilpeyttä nenänsä alla komeilevilla kalapuikoillaan, hennoilla haituvillaan tai aikamoisilla pensseleillään oikean viiksivallun elkein.

Viikset eivät kuitenkaan ole tämän hetken juttu, mutta eivät näemmä siloposketkaan tai joulupukin parratkaan – viime aikoina partahöylien myynti on laskenut huomattavasti. Mutta miksi?

– Nyt on trendikästä pitää pientä sänkeä: esimerkiksi kolmen päivän parransänki on hyvin suosittu trendi,  Riitta LindroosRemingtonilta kuvailee.

Eritoten Five O'Clock Shadow -trendi on suosittu: sängen tulee näyttää siltä, että sen olisi ajanut aamulla ja arkisen aherruksen päätteeksi kello viiden hujakoilla kasvoilla komeilee jo pieni, karhea sänki.

Mikä ihmeen Five O'Clock Shadow ?

Lyhyt sänki oli etenkin 1980-luvulla trendikäs: sen keulakuvina toimivat tuolloin muun muassa laulaja George Michael ja näyttelijä Don Johnson. Näin myös partakoneilla ja -trimmeillä ei enää ajettu siloposkia, vaan ne suunniteltiin sellaisiksi jotka jättivät pienen, siistin sängen kasvoille komeilemaan. Tätä trendiä kutsuttiin myös nimellä designer stubble.

Kuitenkin tämä muoti-ilmiö herätti ihastuksen ohella myös vihastusta: sänkeä pidettiin myös epäkunnioittavana ja epäsiistinä, ja monilla työpaikoilla ohjeistettiin, ettei mies saanut tulla töihin edes silotellun sängen kanssa: mies saattoi saada käteensä partahöylän ja kehotuksen mennä takaisin kotiin ajamaan partansa.

Nyttemmin sänkeä ei pidetä niinkään epäsiistinä leimana, vaan "kello viiden sänki" on kuin onkin jälleen muotia. Mutta mistä kyseinen termi oikein tulee?

Five O'Clock Shadow -termi kumpuaa 1930-luvun partahöylämainoksesta, jonka slogan "Goodbye, 5 o'clock shadow!" käski heittää sängelle hyvästit ennen kello viiden teetä, jota juotiin perinteisesti kyseisenä kellon lyömänä Iso-Britannissa. Etiketin mukaan teelle ei saanut tulla suttuisen ja epäsiistin näköisenä: eli juuripa sängen kanssa. 1980-luvulla, kun sängestä tuli muotia, pyrittiin juuri siihen että kasvoilla komeilisi kunnon sänki.

Ennen vanhaan arvostetut miehet edustivatkin joko siloposkisina tai sitten sitäkin näyttävimmillä viiksillä tai parralla. Jos mies halusi kasvattaa esimerkiksi parran, hän usein odotti siihen asti että hänellä olisi edessään pidempi loma: mies ei halunnut tulla nähdyksi julkisesti rehottavan sängen tai parin nenän alle kasvaneen karvan kanssa.

Mikä sinun mielestäsi näyttää parhaimmalle: parta, viikset, sänki vai siloposki? Kommentoi!

Lue myös:


Katri Koskinen, katri.koskinen(at)mtv.fi

Osittaiset lähteet: Uk.askmen.com

Lue myös:

    Uusimmat