Mies tuomittiin ehdolliseen vankeuteen 20 vuoden takaisista seksuaalirikoksista – yritti turhaan vedota syyteoikeuden vanhentumiseen

Miten seksuaalirikokset saadaan loppumaan? 16:57
Miten seksuaalirikokset saadaan loppumaan? Keskustelemassa vihreiden Pekka Haavisto ja sinisten Simon Elo .

Kuusikymppinen mies tuomittiin tänään Keski-Suomen käräjäoikeudessa kahden lapsen vuosia jatkuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Teot tapahtuivat Jyväskylässä vuosien 1997–2010 aikana.

Mies myönsi oikeudessa olleensa sukupuoliyhteydessä tapahtuma-aikaan 5–7-vuotiaan lapsen kanssa.  

Mies oli useilla kerroilla riisunut lapsen vaatteita, kosketellut lasta sukuelimestä ja ollut yhdynnässä tähän. Uhri kertoi oikeudelle, että teot jatkuivat kahden vuoden ajan aina siihen asti, kun hänen perheensä muutti 1990-luvun lopulla.

Ehdollista vankeutta

Mies myönsi myös toisen lapsen hyväksikäytön, joka kesti yhteensä neljä vuotta. Hän oli puristellut uhrin rintoja ja yrittänyt kosketella tätä muilla tavoin. Uhri oli tapahtuma-aikaan 10–15-vuotias. Rikokset tapahtuivat vuosina 2006–2010.

61-vuotias mies tuomittiin kahden vuoden ehdolliseen vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Lisäksi miehelle määrättiin 90 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Oikeus katsoi sen kohtuulliseksi rangaistukseksi, koska miestä ei ollut aiemmin tuomittu rikoksesta.

Yritti vedota syyteoikeuden vanhentumiseen

Mies yritti oikeudessa vedota syyteoikeuden vanhentumiseen. Hän katsoi, että häntä ei voinut asettaa rikosoikeudelliseen vastuuseen 1990-luvun tapahtumista.

Oikeus kuitenkin katsoi, ettei syyteoikeus ollut vanhentunut. Teot olivat jatkuneet yhtäjaksoisesti, joten syyteoikeus katsotaan alkaneeksi viimeisestä osateosta, tuomiossa todetaan.

– Vanhentumisaika puheena olevassa rikoksessa on vuonna 1999 voimassa olleen lainsäädännön mukaan ollut 20 vuotta. Koska syyte on nostettu 26.2.2018, rikoksen syyteoikeus ei ole vanhentunut.

Mies määrättiin maksamaan toiselle uhrilleen korvauksia 38 000 euroa ja toiselle 2 000 euroa. 

Lue myös:

    Uusimmat