Poikkeuksellinen viesti koululaisille: Helsinki varoittaa lapsia ja vanhempia harvinaisella tavalla seksuaalisesta häirinnästä – "Kuraattorit ja psykologit valmiudessa"

Helsingin kaupunki on lähettänyt kaikille koululaisten vanhemmille viestin lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosepäilyjen käsittelemisestä kouluissa ja kotona. Viestin yhteydessä kaupunki pyytää koululaisten vanhempia kiinnittämään huomiota lastensa turvallisuuteen sosiaalisessa mediassa.

Oikeusministeri Antti Häkkänen Oulun tapauksista:"Täysin hävytöntä" 4:42

Oppilaiden vanhemmat ovat saaneet kouluilta Wilma-viestin, jossa kerrotaan, että Helsingin kouluissa ja oppilaitoksissa keskustellaan lähipäivinä sosiaalisen median vaaroista:

"Mediassa on uutisoitu viime viikkoina tapauksista, joissa sosiaalisen median kautta on lähestytty lapsia ja nuoria erilaisilla epämääräisillä käyttäjäprofiileilla. Keskustelemme kouluissa ja oppilaitoksissa lähipäivinä turvallisesta sosiaalisen median käytöstä.

Kouluissa on myös ohjeet, miten seksuaaliseen häirintään pitää puuttua ja käymme asiaa oppilaiden kanssa läpi lasten ja nuorten ikätasot huomioiden. Opettajat ja opiskeluhuoltomme eli kuraattorit ja psykologit ovat valmiudessa keskustelemaan tästä aiheesta. Haluamme myös välttää vastakkainasettelua ja eri väestöryhmien leimaamista."

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolaisen mukaan viestit lähetettiin julkisuudessa olleiden lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosepäilyjen vuoksi.

– Halusimme kertoa koteihin, mitä kouluissa tehdään, ja että myös vanhemmat keskustelisivat kotona lastensa kanssa somen vaaroista ja kiinnittäisivät huomiota someturvallisuuteen, Pohjolainen kertoo.

Pyyntö vanhemmille

Kaikki vanhemmat eivät ole vielä välttämättä viestiä saaneet, mutta tulevat saamaan sen lähipäivinä.

Wilma-viestissä pyydetään, että vanhemmat keskustelisivat kotona lastensa kanssa, miten sosiaalisessa mediassa tehtyihin lähestymisyrityksiin pitää suhtautua ja mitä sosiaalisessa mediassa kannattaa julkaista.

Viestin yhteydessä kaupunki jakoi vanhemmille viranomaisten ohjeita netissä tapahtuvan kiusaamisen ehkäisemiseksi.

Viestejä lähetetään lapsille aiheutuvasta vaarasta tai häiriöstä

Vataavanlaiset viestit ovat harvinaisia, mutta Pohjolaisen mukaan niitä lähetetään silloin tällöin. Hän kertoo esimerkiksi muun muassa kouluampumisten jälkeen vanhemmille lähetetyt varoitusviestit.

– Jos meidän tietoon tulee jotain, josta voisi olla vaaraa tai häiriötä lapsille, silloin lähetetään viestiä vanhemmille, että he tietävät ja osaavat varautua kotona.

– Viesteissä kerrotaan, miten koulu toimii ja voi olla pyyntöjä vanhemmille, mitä heidän kannattaisi kotona tehdä.

Osa lapsista ahdistuneita ja hämmentyneitä

Helsingin oppilaitoksissa on varauduttu myös siihen, että oppilaat haluavat keskustella asioista ammattiauttajan kanssa.

– Meidän sosiaalikuraattorit ja psykologit ovat valmiudessa keskustelemaan syvällisemmin, koska osa lapsista on ahdistuneita ja hämmentyneitä tästä tilanteesta.

Wilma-viestissä todetaan myös, että koulut haluavat välttää vastakkainasettelua ja eri väestöryhmien leimaamista.

Pohjolaisen mukaan tällaista ei ole tapahtunut oppilaiden keskuudessa.

– Meillä ei kouluissa ole vastakkainasettelua, mutta laitettiin viestiä, ettei sitä tulekaan aikuisten välille.

– Joissakin kouluissa on enemmän maahanmuuttajataustaisia lapsia, ja he ovat nyt selkeästi tässä tilanteessa enemmän ahdistuneita tai huolissaan. Kaikilla on oikeus käydä turvallisesti koulua.

Lue myös:

    Uusimmat