Mies sai potkut, koska kieltäytyi työpaikan aftereista ja muista aktiviteeteista – ranskalaisoikeus linjasi, ettei työntekijän ole pakko olla "hauska"

Ranskalaisoikeus päätti, etteivät yritykset voi antaa potkuja työntekijöilleen hauskuuden puutteen vuoksi.

Muun muassa Business Insider ja Fortune uutisoivat tapauksesta, jossa Ranskan korkein oikeus päätti miehen oikeudesta olla tylsä työpaikallaan. Herra T -nimellä kulkeva mies sai potkut pariisilaisesta konsulttifirmasta, Cubik Partnersilta, vuonna 2015 muun muassa sen vuoksi, että oli kieltäytynyt osallistumasta after work -drinkeille ja tiimihenkeä parantaviin aktiviteetteihin.

Dokumenttien mukaan herra T sai paikan firmasta helmikuussa 2011 ja ylennyksen vuonna 2014. Maaliskuussa 2015 työntekijä sai kuitenkin kengän kuvan selkäänsä, kun hänet leimattiin "ammatillisesti epäpäteväksi". Potkujen syiksi listattiin esimerkiksi kieltäytyminen noudattamasta yrityksen "hauskoja" arvoja. Yrityksen mukaan herra T:n kanssa oli myös vaikea työskennellä ja hän oli huono kuuntelija.

Oikeus: Potkut annettiin väärin perustein

Oikeuden mukaan yrityksen "hauskoihin" arvoihin kuuluivat säännölliset ja pakolliset sosiaaliset tapahtumat, jotka kulminoituivat liialliseen, kollegojen kannustamaan alkoholinkäyttöön. Tapahtumissa esiintyi myös kiusaamista ja irtosuhteita.

CBS:n mukaan työntekijä kertoi kollegoidensa myös esimerkiksi simuloineen seksiakteja ja että hänet velvoitettiin erään kerran jakamaan sänky kollegan kanssa työpaikan retriitillä.

Marraskuun 9. päivänä annetussa oikeuden päätöksessä lausutaan, että koska herra T:n haluttomuus osallistua yrityksen "hauskoihin" arvoihin sekä hänen kriittinen käytöksensä olivat syitä potkuille, hänet oli irtisanottu väärin perustein. Oikeuden mukaan työntekijä käytti ilmaisun vapauttaan kieltäytymällä osallistumasta yrityksen sosiaalisiin aktiviteetteihin, eikä se voinut olla syy potkuille.

Miehelle määrättiin 3 000 euron korvaukset, mutta tämä vaatii vielä yli 460 000 euroa. Näistä korvauksista päätetään myöhemmin.

Yksi yrityksen perustajista, Olivier Cornut, vakuutti CBS:lle, että potkut annettiin täysin ammatillisista syistä, eikä suinkaan edellä mainittujen asioiden johdosta.

Katso myös: Tällainen on sober curious -ilmiö

Vappu ilman alkoholia – sober curious -ilmiö nostaa päätään 6:10
Sober curious -ilmiössä kyse on siitä, että suhtaudutaan raittiutueen ja alkohoittomaan elämäntapaan uteliaasta näkökulmasta. Tilanteissa, joissa on totuttu nauttimaan alkoholia, mietitään, tarvitseeko sitä juoda. Aiheesta keskustelemassa Wilma Tuominen.

Lue myös:

    Uusimmat