Asiantuntija: "Quiet firing" -ilmiö rehottaa työpaikoilla – tästä tiedät, että olet saamassa "hiljaiset potkut"

Puuduttaako töissä? Boreout on vaiettu ongelma:"Tabu, jota ei oikein ymmärretä" 3:05
KATSO MYÖS VIDEO: Puuduttaako töissä? Boreout on vaiettu ongelma: "Tabu, jota ei oikein ymmärretä"

"Quiet quitting" -ilmiön lisäksi on asiantuntijoiden mukaan olemassa sitäkin yleisempi "quiet firing" -ilmiö.

MTV Uutiset kertoi elokuussa yleistyvästä "quiet quitting" -ilmiöstä. Kyse on vapaasti suomennettuna "hiljalleen tapahtuvasta irtisanoutumisesta" – henkilö ei välttämättä edes itse tajua pyristelevänsä irti oravanpyörästä. Ilmiötä on avattu tarkemmin muun muassa videopalvelu TikTokissa.

– Et ole varsinaisesti irtisanoutumassa, mutta lakkaat uskomasta ideaan, että odotukset täytyy aina ylittää. Teet edelleen työsi, muttet enää usko kiireen kulttuuriin, jossa työn täytyy olla koko elämä, kuvailee nimimerkki zkchillin videolla, jolla on jo 2,6 miljoonaa katselukertaa.

Katso myös video: Quiet quitting on noussut ilmiöksi – tästä "hiljaisessa irtisanoutumisessa" on kyse. Juttu jatkuu videon alla.

Quiet quitting on noussut ilmiöksi –tästä"hiljaisessa irtisanoutumisessa"on kyse 0:51
Täst on kyse quiet quitting -ilmiössä.

Tästä "quiet firing" -ilmiössä on kyse

Nyt New York Post nostaa esiin, että "hiljaisen irtisanoutumisen" lisäksi on olemassa myös ilmiö nimeltä "hiljaiset potkut". Aihetta on käsitelty muun muassa suositussa twiitissä

– Paljon puhutaan hiljaisesta irtisanoutumisesta, mutta ei niinkään hiljaisista potkuista. Se tarkoittaa sitä, kun en anna työntekijälle palkankorotusta viiteen vuoteen, vaikka hän tekisi kaiken, mitä häneltä pyydetään, hitiksi nousseessa elokuisessa Twitter-tekstissä todetaan.

Kun "quiet quitting" -ilmiössä työntekijä hylkää ajatuksen siitä, että töissä pitäisi aina ylittää itsensä, "quiet firing" -ilmiössä asian laita on päinvastoin. Työnantaja vähentää hiljalleen alaiselle annettavien tehtävien ja vastuun määrää, kunnes työntekijä lopulta turhautuu niin pahanpäiväisesti, että ottaa lopputilin.

Tästä tiedät, että olet saamassa "hiljaiset potkut"

Rekrytointiasiantunija Bonnie Dilberin mukaan ilmiö on yleinen ja siitä pitäisi keskustella enemmän. Dilber listasi LinkedIn-palvelussa merkkejä, jotka paljastavat hiljaiset potkut. Ne liittyvät naisen mukaan yleensä huonoon johtamiseen.

– Et saa palautetta tai kehuja, saat 3 prosentin palkankorotuksia tai vähemmän samalla, kun muut saavat paljon enemmän, sinun kehityskeskustelujasi perutaan tai siirrellään jatkuvasti, Dilber listasi.

Hiljaiset potkut saavalle alaiselle ei Dilberin mukaan ylensää myöskään kerrota relevantteja työhön liittyviä asioita.

"Traumaattista ja nöyryyttävää"

Dilberin kirjoitus on saanut monet keskustelemaan aiheesta avoimesti ja kertomaan omia kokemuksiaan ilmiöön liittyen.

– Näin kävi minullekin. Minut syrjäytettiin, eristettiin, jätettiin huomiotta ja jäin ulkopuolelle tärkeistä palavereista, joissa minun olisi pitänyt esimiestehtävien puitteissa olla. Oli traumaattista ja nöyryyttävää kysellä koko ajan, että mitä on meneillään, kommentoi eräs LinkedIn-käyttäjä.

Keskusteluissa nostettiin esiin, että sekä "quiet quitting" että "quiet firing" -ilmiöissä on loppujen lopuksi kyse siitä, että kommunikaatio esimiesten ja alaisten välillä ei toimi, eikä keskustelu ole tarpeeksi avointa.

Dilberin mukaan yritysten kannattaisikin kiinnittää huomiota johtamiskäytäntöihinsä ja tunnistaa yksiköt, joissa työntekijöitä "irtisanotaan hiljalleen" huonon esimiestyön vuoksi. Tällaiset esihenkilöt eivät Dilberin mukaan vaivaudu tukemaan, valmentamaan tai kouluttamaan alaisiaan.

Katso myös: Liika kunnianhimo onkin pahasta, uskoo Juha – älä yritä aina tehdä parastasi:

Liika kunnianhimo onkin pahasta, uskoo Juha – älä yritä aina tehdä parastasi 3:45
Professori Juha T. Hakala uskoo, että liika kunnianhimo ei välttämättä tuotakaan menestyjiä – päinvastoin.

Lue myös:

    Uusimmat