Mies pakotettiin moppaamaan omaa vertaan raa'an väkivallan päätteeksi – kolmelle tuomiot Kuopion jalkajousijutusta

Uhria muun muassa ammuttiin jalkajousella ja riisuttiin, tuomiossa kerrotaan. Oikeuden mukaan syytetyt luulivat, että uhri aikoo ryöstää heidät.

Velkaa maksamaan mennyt mies joutui raa'an väkivallan ja vapaudenriiston uhriksi Kuopiossa heinäkuussa.

Pohjois-Savon käräjäoikeuden tuomion mukaan miestä muun muassa hakattiin, kuristettiin ja ammuttiin jalkajousella jalkaan. Lisäksi hänet pakotettiin riisuutumaan. Osan aikaa miehen kädet oli sidottu nippusitein, tuomiossa kerrotaan.

Käräjäoikeus tuomitsi torstaina kolme miestä ehdottomaan vankeuteen uhrin törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä vapaudenriistosta.

Uhrin kertoman mukaan tapahtumat saivat alkunsa, kun hän meni yhden syytetyistä asunnolle maksamaan sadan euron velkaa. Silloin toinen syytetyistä hyökkäsi hänen kimppuunsa kommandopipo päässään ja väkivalta alkoi, uhri kertoi.

Tuomion mukaan uhri vietiin sohvalle, missä häntä kuristettiin, kunnes hän menetti tajuntansa. Uhrin havahduttua yksi syytetyistä otti jalkajousen ja ampui uhria jalkaan samalla, kun toinen syytetyistä piti uhrin jalkaa paikallaan.

Ei uskaltanut kertoa väkivallasta

Uhri kertoi, että syytetyt uhkasivat häntä tappamisella sekä riisuivat häneltä vaatteita tarkistaakseen, oliko hän piilottanut vaatteisiinsa rahaa. Lisäksi he pakottivat uhrin moppaamaan omaa vertaan lattialta ja yksi heistä vei uhrilta omaisuutta, tuomiossa sanotaan.

Käräjäoikeus piti uhrin kertomaa tapahtumista uskottavana, vaikka hän olikin kertonut asioista alkuun eri tavoin hätäkeskukselle ja lääkärille. Tähän oli oikeuden mukaan todennäköisesti syynä pelko.

Oikeuden mukaan väkivallan taustalla oli ilmeisesti syytettyjen väärä käsitys, jonka mukaan uhrin oli tarkoitus ryöstää ainakin yksi heistä. Oikeus katsoi näytetyksi, että jokainen syytetyistä kohdisti uhriin väkivaltaa.

– Vastaajat ovat olleet asunnolla (uhrin) saapumisesta lukien aina (uhrin) poistumiseen saakka -- kukaan vastaajista ei ole nimenomaisesti puuttunut muiden vastaajien menettelyyn tai yrittänyt estää sitä, tuomiossa sanottiin.

Pisimmän tuomion sai Aatu Ville Sebastian Rossi, 23, joka tuomittiin kahden vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen. Atte Ilari Leskinen, 21, sai kahden vuoden ehdottoman tuomion ja kolmas, 26-vuotias syytetty vuoden ja kahdeksan kuukautta.

Lue myös:

    Uusimmat