Mies otti kymmenkertaisen annoksen erektiolääkettä – näin kävi

Kerroimme aiemmin naisesta, joka oli saanut epäselvän reseptin vuoksi silmävaivoihinsa erektiolääkettä. Lääke ei tepsinyt, eikä ihme: liika määrä erektiolääkettä voi jopa heikentää näkökykyä, kuten Live Sciencen ja IFLSciencen uutisoima potilastapaus osoittaa.

Tiedesivustot viittaavat silmätautioppiin erikoistuneen JAMA Opthalmologyn raporttiin viisikymppisestä miehestä, joka joi pullollisen erektiohäiriölääke sildenafiilia. Pullossa oli yhteensä 750 milligrammaa lääkeainetta, lähes kymmenen kertaa suositellun annoksen verran.

Siinä missä tämä 35 Viagra-tablettia nappaillut mies sai yliannostuksesta viiden päivän erektion, sildenafiilia juonut mies koki oireet eri päässä kehoaan: silmissään.

Erektiolääke heikensi näkökykyä 

Erektiolääkkeen yliannostuksen seurauksena mies alkoi kärsiä hämäräsokeudesta. Sen lisäksi, että mies ei nähnyt hämärässä, hänen silmänsä herkistyivät pahasti valolle.

Erityisen outona yliannostuksen vaikutuksena voi pitää sitä, että mies alkoi nähdä donitsinmuotoisen kuvan keskellä näkökenttäänsä. Vaikka hämäräsokeus ja silmien valonarkuus katosivat, donitsinmuotoinen ilmestys jäi pyörimään miehen silmiin.

Kliiniset testit osoittivat, että mies kärsi verkkokalvon soluihin liittyvästä häiriöstä molemmissa silmissään. On mahdollista, että erektiolääke on aiheuttanut miehen silmien verisuonten liian nopean tai voimakkaan laajenemisen, mikä on saanut aikaan vahinkoa näkökyvyssä. Erektiolääkkeiden on tarkoitus laajentaa peniksen verisuonia ja näin auttaa erektion saamisessa.

Sildenafiili estää lisäksi muun muassa verisuonia supistavien ja laajentavien fosfodiesteraasi-entsyymien toiminnan. Entsyymejä löytyy esimerkiksi verkkokalvon soluista. Yliannostus sildenafiilia saattaa lisätä verkkokalvojen soluille myrkyllisiä molekyylejä.

Miehen jatkosta ei tietoa – lääkärit varoittavat kollegojaan

Live Science -sivuston haastattelema potilasta hoitanut lääkäri kertoo, ettei mies palannut sovitulle tarkastuskäynnille. Ei ole siis varmuutta, palasiko hänen näkönsä koskaan entiselleen.

Miestä hoitaneet lääkärit päättivät julkaista raportin tapahtuneesta, sillä sildenafiili on yleisesti käytetty lääke. Silmälääkärien olisi heidän mukaansa hyvä tiedostaa yhteys lääkeaineen ja verkkokalvojen häiriöiden välillä.

Lue myös:

    Uusimmat