Mainos

Vakavia mielenterveysongelmia potevilla suurentunut sydän- ja verisuonitautien vaara

Vakavaa masennusta, skitsofreniaa tai kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevat sairastuvat tavallista todennäköisemmin moniin sydän- ja verisuonitauteihin, laaja meta-analyysitutkimus vahvistaa. Yhdessä muiden seikkojen kanssa tämä johtaa myös noin 10–18 vuotta lyhempään elinikään.

Tutkimuksen tulokset perustuvat poikkeuksellisen laajaan aineistoon, joka koostui yhteensä yli 3,2 miljoonan potilaan ja 113 miljoonan terveen verrokin terveystiedoista.

Tulosten mukaan mielenterveyspotilaat sairastuivat sydän- ja verisuonitauteihin noin puolitoista kertaa todennäköisemmin kuin verrokit. Runsaan kahdeksan vuoden seurannan aikana lähes neljä potilasta sadasta sairastui johonkin sydän- ja verisuonitautiin.

Vakavaa masennusta potevat olivat erityisesti suurentuneessa sepelvaltimotaudin ja skitsofreniaa sairastavat lisäksi aivoverenkiertohäiriöiden ja sydämen vajaatoiminnan vaarassa. Potilaat myös menehtyivät sydän- ja verisuonitauteihin lähes kaksi kertaa todennäköisemmin kuin verrokit.

Sydän- ja verisuonitaudit olivat yleisiä varsinkin potilailla, jotka käyttivät psykoosilääkkeitä tai olivat ylipainoisia. Sairastumiset olivat myös yleisempiä viimeaikaisissa tutkimuksissa.

Suomessa mielenterveyspotilaat kuolevat 10–20 vuotta nuorempina kuin muu väestö. Aiemmista tutkimuksista tiedetään, etteivät mielenterveysongelmaiset pääse tai hakeudu hoitoon yhtä hyvin kuin muut, minkä lisäksi usein heidän fyysiset vaivansa jäävät mielenterveysongelmien takia hoitohenkilökunnalta huomaamatta. Myös haitalliset ja epäterveelliset elämäntavat sekä psyykenlääkkeiden haittavaikutukset selittävät osan ilmiöstä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

”Voisin antaa mitä tahansa, etten sairastaisi tätä”

Toimittaja-kirjailija Päivi Storgård kertoi Hyvää Elämää -ohjelmassa maaliskuussa 2017, miten kaksisuuntainen mielialahäiriö on vaikuttanut hänen elämäänsä.

22:49

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.