Mainos

Mielenosoittajat pistivät pyllyt pyttyyn Puerto Ricossa – kuvernöörin vuodettujen törkyviestien lukeminen on yhtä kova urakka kuin Sinuhe egyptiläinen

0:48
Puerto Ricossa vaaditaan kuvernöörin eroa, kun tämän törkykeskusteluja vuodettiin julki 900 sivun verran.

Puerto Ricossa on vaadittu kuvernööri Ricardo Rossellón eroa yli viikon jatkuneissa mielenosoituksissa.

Yksi luovimpia mielenosoituksen muotoja oli "pottaprotesti", johon osallistui toista kymmentä naista. Naiset riisuivat housunsa, laittoivat alleen ämpärit ja olivat ulostavinaan niihin. Ämpäreihin oli kirjoitettu eri ihmisoikeuksien osa-alueita, joita hallinnon katsotaan laiminlyöneen.

900 sivua törkyisiä keskusteluja julki

Kohu alkoi, kun Rosellón ja tämän lähipiirin Telegram-keskusteluja vuodettiin julkisuuteen 900 sivun verran. Esimerkiksi Mika Waltarin kirjoittama Sinuhe egyptiläinen, joka on yksi merkittävimmistä suomalaisista "tiiliskivistä", on 985 sivua pitkä.

Viesteissä poliitikot puhuivat halveksivasti muista poliitikoista, naisista ja seksuaalivähemmistöistä.

Keskusteluissa myös naureskeltiin hurrikaani Mariassa kuolleille. Hurrikaani tappoi yli 3000 ihmistä ja aiheutti merkittäviä, pitkäkestoisia tuhoja maan infrastruktuuriin. Maa kärsii yhä sähköpulasta, ja monet ihmiset menettivät kotinsa.

FBI tutkii laajaa korruptiota

Levottomuuksien mahdollisuus oli ollut korkea jo ennen viestien julkaisemista. Puerto Ricon kansalaiset ovat jo pitkään olleet tyytymättömiä maan korruptiotilanteeseen.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI pidätti kaksi Rosellón hallinnon virkamiestä laajassa korruptiotutkinnassa. FBI epäilee virkamiesten käsitelleen jopa 15,5 miljoonan dollarin edestä heitä itseään hyödyttäviä sopimuksia. Puerto Rico on Yhdysvaltoihin kuuluva itsehallintoalue.

Kun kiinniottojen perään julkaistiin hallinnon sisäisiä viestejä, joissa kansaa halveksuttiin, katkesi viimein kamelin selkä. Rosellón erottamista vaativat mielenosoitukset ovat nyt jatkuneet yli viikon.

Myös tunnetut artistit osallistuivat protesteihin

Mielenosoituksiin osallistuivat myös puertoricolainen artisti Ricky Martin ja reggaetontähti Bad Bunny, joka keskeytti kiertueensa noustakseen barrikadeille puertoricolaisten kanssa.

Myös Martinia herjattiin vuodetuissa keskusteluissa samassa yhteydessä, kun Roselló ja muut viestiketjun osallistujat puhuivat halventavaan sävyyn seksuaalivähemmistöistä.

Rosilló on kieltäytynyt jättämästä kuvernöörin pestiä ja sanonut, ettei ole tehnyt mitään laitonta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump twiittasi San Juanin pormestarin olevan "halveksittava ja kyvytön ihminen" ja että Puerto Ricon hallinto "ryövää Yhdysvaltojen hallinnon sokeaksi".

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja