Mainos

Mielenilmaisu näkyy verkkosivuilla tänään – myös suuryrityksiä mukana protestissa

Verkon puolueettomuudesta Yhdysvalloissa käydään taistelua aktivistien ja telehallinosta vastaavan FCC-viraston välillä. Monet suuret internetissä toimivat yritykset ja palvelut ovat kuitenkin osallistumassa aktivistien kanssa protestiin.

Internetissä näkyy heinäkuun 12. päivä laaja mielenilmaus verkon puolueettomuuden puolesta. Mielenilmaisu on osoitettu Yhdysvaltain telehallinnosta vastaavaa FCC-virastoa kohtaan, joka on viime aikoina ollut vähentämässä verkon vapautta palveluntarjoajien hyväksi.

Mielenilmaisun tarkoitus on puolustaa verkon puolueettomuutta, johon protestin järjestäjien mukaan FCC on aikeissa kajota. Tällöin verkkoyhteyksistä vastaavat palveluntarjoajat voisivat säädellä sitä, mitä internetin käyttäjät voivat nähdä ja tehdä netissä. Säätelyä voidaan tehdä sensuroimalla internetiä, säätelemällä verkkoyhteyksien nopeuksia käyttäjien haitaksi tai yksinkertaisesti blokkaamalla kokonaisia verkkosivuja tai -palveluita.

Battle for the Net -nimisen mielenilmaisun virallisilla verkkosivuilla on ollut mahdollista lähettää vetoomuskirje verkon puolueettomuuden puolesta. Sivustolla on myös voinut jättää omat yhteystiedot, jolloin aktivistijärjestö Fight For the Future on lähettänyt sähköpostissa ohjeet siitä, miten protestiin on voinut osallistua käytännössä.

Mielenilmaisuun ovat osallistumassa muun muassa suuryritykset kuten Google, Facebook, Amazon, Spotify sekä Netflix ja tunnetut verkkopalvelut kuten Twitter, Tumblr, Souncloud, Patreon, Yelp sekä Vimeo.

Kyseessä palveluntarjoajille määritellyt velvollisuudet

Battle For the Net -sivuilla mainitaan, että kaikki protestiin osallistuvat toimijat ja yritykset puolustavat Title II -määritelmää palveluntarjoajille, jotka vastaavat laajakaistayhteyksistä. Tällä tarkoitetaan sitä, että internet palveluita tarjoavat operaattorit joutuisivat toimimaan niin sanotusti julkisina tietoliikenneyhteyksien tarjoajina.

Verkon puolueettomuuden kannalta tämä tarkoittaisi sitä, että operaattoreiden olisi kohdeltava kaikkia heidän verkossaan siirrettäviä datapaketteja samanarvoisesti, olivat ne sitten heidän omaa liiketoimintaansa tai kilpailijoiden toimintaa.

Ilman puolueettomuutta verkossa operaattorit voisivat tukahduttaa kilpailijoiden tietoliikennettä. Tällöin operaattoreiden asiakkaat voisivat myös maksaa itselleen nopeammasta kaistasta, jolloin heidän verkkoliikenne asetettaisiin tärkeämmäksi kuin vähemmän maksavien asiakkaiden. Tämä näkyisi tavallisille asiakkalle verkon hidasteluna.


***

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.