Miehillä rahapula, naiset unohtavat – näin suomalaiset maksavat laskuja

Suomalaiset ovat tunnollisia laskunmaksajia, selviää Instrum Justitian kyselytutkimuksesta. Miehet jättävät maksun maksamatta rahapulan takia naisia useammin.

Tutkimuksen vastanneista 85 prosenttia ilmoitti maksavansa laskunsa aina eräpäivään mennessä. Viime vuonna vastaava luku oli 83 prosenttia.

Tunnollisimpia maksajia ovat kyselyn mukaan vanhukset – yli 70-vuotiaista 98 prosenttia kertoi maksavansa aina eräpäivään mennessä – kun taas nuoret aikuiset hoitavat maksunsa muita useammin myöhässä. 26–30-vuotiaista 72 prosenttia kertoo maksavansa aina eräpäivään mennessä.

Tunnollisuudesta huolimatta puolet vastaajista on joskus saanut maksumuistutuksen tai perintäkirjeen maksamattomasta laskusta. Suurin osa (57 prosenttia) ilmoittaa syyksi unohduksen. Muita yleisimpiä syitä ovat rahapula (17 prosenttia) ja alkuperäisen laskun katoaminen matkan varrelle (17 prosenttia). Myös ajoissa laskunsa maksavista 37 prosenttia myöntää saaneensa maksumuistutuksen tai perintäkirjeen joko kerran tai useammin.

– Tämä kertoo siitä, että maksaminen saattaa joskus jäädä tunnolliseltakin maksajalta. Siksi viivästyneistä maksuista on hyvä muistuttaa johdonmukaisesti. On sekä myyjän että ostajan etu, että lasku saadaan hoidettua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, kertoo johtaja Juha Iskala Intrum Justitiasta.

Miehillä rahapula, naisilla unohdus

Suomalaisten maksukyky näyttäisi kyselyn perusteella parantuneen, sillä viime vuonna rahapula oli syynä maksun myöhästymiseen 20 prosentissa tapauksista kun tänä vuonna luku oli 17 prosenttia.

Rahapula on iskenyt miehille selvästi naisia useammin – 18 prosenttia kirjeen saaneista miehistä ja 13 prosenttia naisista ilmoittaa rahapulan pääsyyksi.

Naiset puolestaan myöntävät miehiä useammin unohtaneensa maksaa alkuperäisen laskun – 61 prosenttia naisista ja 53 prosenttia miehistä ilmoittaa unohduksen pääsyyksi.

Mikä ensimmäisenä?

Kyselyssä tiedusteltiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös sitä, mitkä laskut maksetaan ensimmäisenä, jos kaikkia laskuja ei pysty hoitamaan ajallaan.

Selvästi tärkeimpinä pidettiin vuokra- ja vastikelaskuja, jotka maksaisi ensimmäisenä 42 prosenttia vastaajista. Sähkölaskun maksaisi ensimmäisenä 15 prosenttia vastaajista ja lainalyhennykset 11 prosenttia vastaajista. Seuraavana tulivat puhelinlasku (10 prosenttia), terveydenhuoltomaksut (6 prosenttia) sekä vakuutusmaksut (6 prosenttia).

– Vaikka suomalaisilla onkin laskujen maksussa selkeä prioriteettijärjestys, jokaisen laskun maksaminen on toki viime kädessä tärkeää. Velkaantuminen alkaa usein juuri niin, että ensin maksamattomia laskuja on vain muutama ja sitten ongelmat alkavat kasaantua. Vähitellen maksuvaikeudet voivat johtaa maksuhäiriömerkintään ja ongelmalliseen velkakierteeseen, Iskala muistuttaa.

Kuluttajien maksutapakyselyyn vastasi noin 2 600 henkilöä kesä-elokuun aikana.

Lue myös:

    Uusimmat