Mieheltä putosi kännykkä maahan – satunnainen vastaantulija tunki luurin taskuunsa ja löi vesurilla päähän

Vuonna 1998 syntynyt joensuulaismies löi itselleen entuudestaan tuntematonta miestä vesurilla päähän. Raju ja ilman järkevää syytä tehty rikos tapahtui vain noin kuukausi sen jälkeen, kun mies oli päässyt vankilasta ehdonalaiseen vapauteen.

Välikohtaus sattui Joensuussa viime elokuussa. Tilanne sai alkunsa, kun pahaa-aavistamaton uhri talutti kadulla sähköpotkulautaansa ja pudotti puhelimensa maahan vahingossa.

Vuonna 1998 syntynyt nuorukainen sattui paikalle ja poimi puhelimen maasta. Sen sijaan, että hän olisi ojentanut puhelimen sen juuri pudottaneelle miehelle, hän panikin laitteen omaan taskuunsa ja jatkoi matkaansa.

Uhri seurasi miestä noin 50 metrin matkan läheiselle talolle ja sisään rappukäytävään, yrittäen saada puhelintaan takaisin.

Rappukäytävässä vuonna 1998 syntynyt otti esiin noin puolimetrisen vesurin ja löi uhria useampaan kertaan. Iskut osuivat otsaan ja suojaksi nostettuihin käsiin.

Poliisi otti vesurimiehen myöhemmin kiinni samasta rapusta.

Ilman syytä

Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tuoreesta tuomiosta käy ilmi, että miehet eivät tunteneet toisiaan entuudestaan millään tavalla, eikä rajun väkivallanteon taustalla ollut mitään järkevää syytä.

Oikeudessa vuonna 1998 syntynyt mies kertoi, ettei hänellä ollut mitään havaintoja väitetyistä tapahtumista. Hän kiisti rikoksen.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus kuitenkin luki teon miehen syyksi ja katsoi sen törkeäksi pahoinpitelyksi, kuten syyttäjä vaati.

Näyttönä oli uhrin kertomuksen lisäksi muun muassa se, että uhrin verta löydettiin syytetyn miehen kengästä tapahtuneen jälkeen.

Lisäksi oikeudessa kuultiin todistajaa, joka oli esitutkinnassa kertonut nähneensä rappukäytävässä tappelun, jossa syytetty oli osallisena.

Liki kolme vuotta vankeutta

Samassa oikeudenkäynnissä vuonna 1998 syntynyt mies tuomittiin myös maaliskuussa 2021 tapahtuneesta pahoinpitelystä. Tuolloin hän oli lyönyt toista miestä veitsellä olkavarteen.

Käräjäoikeus määräsi Jirko Otto Daniel Surakan 2 vuoden ja 10 kuukauden mittaiseen vankeusrangaistukseen.

Osa vajaan kolmen vuoden vankeusrangaistuksesta on jäännösrangaistusta epäonnistuneesta ehdonalaisesta. Lisäksi rangaistukseen vaikutti alentavasti se, että Surakka on tuomittu tämän ja viime vuoden aikana useita kertoja eri rikoksista.

Vankeuden lisäksi mies joutuu maksamaan vesurihyökkäyksen uhrille yli 10 000 euron vahingonkorvaukset ja perusmuotoisen pahoinpitelyn uhrille reilun 1000 euron korvaukset.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.

Lue myös:

    Uusimmat