Naapurinsa raa'sta murhasta pitkän vankilatuomion istunut Jani: "Omatuntoni on puhdas"

Voiko henkirikollinen päästä kiinni tavalliseen elämään? 10:38
MTV:n Uutisaamun vieraina 7.6.2022.murhasta elinkautistuomion kärsinyt Jani Bollström (oikealla) ja hänestä kirjan kirjoittanut Mika Lätti.

Jani Bollström sai elinkautistuomion murhasta 27-vuotiaana. Marraskuussa vuonna 2020 Bollström pääsi ehdonalaiseen vapauteen 14 vankilassa vietetyn vuoden jälkeen. Nyt hänen elämästään on julkaistu kirja.

Jani Bollström tuomittiin vankilaan naapurinsa raa'sta teräaseella tehdystä murhasta. Hän kuvailee MTV:n Uutisaamussa pitkään vankilatuomioon johtaneita tapahtumia lyhytsanaisesti.

– Erinäiset riidat johtivat siihen, että naapurini meni lyömään minun alle kolmevuotiasta poikaani. Sitä lähdettiin selvittämään ja lopputuloksena oli se, että naapuri menehtyi, Bollström summaa lyhyesti.

Päätös kirjan kirjoittamisesta ei ollut helppo

Bollströmin elämästä julkaistun Häiriintynyt (Into) -kirjan kirjoittaja Mika Lätti kertoo, että hän joutui käymään pitkän pohdinnan itsensä kanssa ennen projektiin lähtemistä.

Kirjassa kuvaillaan yksityiskohtaisesti Bollströmin kertomana, kuinka hän iski naapuriaan vesurilla useita kertoja keskiviikkona 6.6.2007.

Ehdotus kirjan kirjoittamisesta tuli Lätin mukaan alkujaan kustantajalta.

– Ei ollut mitenkään helppoa lähteä tähän mukaan. Jouduin vastaamaan itselleni kysymykseen: Miksi? Sinänsä anteeksiantamattoman teon ja rikollisuuden glorifionti ei ole minun juttuni. Kävin itseni ja läheisteni kanssa moraalisen keskustelun mukaan lähtemisestä.

Lätti ei omien sanojensa mukaan halunnut astua psykologin tai sosiologin rooliin ja etsiä suoria syitä tapahtumille. 

Lätti antaa teoksen lukijan vetää omat johtopäätöksensä Bollströmin elämästä ja teoista.

– Menin siihen rooliin ja aloin pohtimaan, että mitkä asiat vaikuttavat siihen, että joku ihminen päätyy tekemään vääriä ratkaisuja elämässään, Lätti kertoo.

Yhteistyö ei käynnistynyt täysin jouhevasti, mutta muutamien tapaamisten jälkeen kaksikko hyväksyi toisensa.

– Tuli heti alkuun selväksi, että on vaikea projekti. Mutta siitä muutaman kerran tavattiin ja toivottavasti ei ollut niin huono projekti, Bollström hymähtää kirjailijan suuntaan.

Ei yhteyttä uhrin omaisiin

Lätti kertoo, ettei kuullut kirjan tekoprosessin aikana uhrin sukulaisia. Hän haluaa antaa kirjan kertoa kaiken. Senkin, joka kumpuaa kirjaan painettujen sanojen väleistä.

– Jos otetaan ihmiseltä henki, se on peruuttamaton teko ja on läheisiä, jotka kärsivät. Toivon, että tässä kirjassa rivien välissä ja kokonaisuudessa on jotakin sellaista, jonka lukijat ja me kaikki voimme oppia, että pyrittäisiin parempaan.

"Omatuntoni on puhdas"

Bollström ei nykyään liiemmin ajattele tai kadu tekoaan. Hän tukeutuu asiassa omiin arvoihinsa, jotka perustuvat siihen, ettei heikommassa asemassa oleville aiheuteta kärsimystä.

– En minä siitä nykyään oikein mitään ajattele. Niin sanotusti omatunto on puhdas. Minulla on kuitenkin jonkinnäköiset periaatteet.

– En oikein hyväksy, että nuoria lapsia tai eläimiä sorretaan. Tai kohdistetaan väkivaltaa viattomiin ihmisiin ja eläimiin. Ne ovat lähellä sydäntä, Bollström perustelee.

Bollström: Vankilaelämässä paljon epäkohtia

Murhatuomionsa ensimmäiset kahdeksan vuotta Bollström vietti lähes kokonaan vankilassa ilman lomia.

Kirjassa pohditaan muun muassa sitä, kuinka vankilayhteisöön sopeudutaan ja parantaako tämän ajan vankilajärjestelmä sinne suljetun ihmisen.

– Sellainen ihminen, joka ei niin sanotusti ole rikollinen ja tuomitaan vankilaan, hänestä saattaa tulla rikollinen. Vankilajärjestelmä saattaa tehdä ihmisestä sellaisen, koska siellä on niin paljon epäkohtia.

Kirjassa kerrotaan Bollströmille vankila-aikana kasaantuneesta vihasta ja katkeruudesta. Epäoikeudenmukaisuuden kokemus on juurtunut syvälle.

– Kyllä siellä aika paljon joutuu kokemaan epäoikeudenmukaista kohtelua henkilökunnan puolelta. Kun anotaan esimerkiksi lomille, perheleireille tai siirtoa, ne tulevat ihan yllättäen.

– Sitten on perättömiä lausuntoja. Jos henkilökemiat eivät toimi jonkun henkilökunnan jäsenen kanssa, siellä ikävä kyllä kostetaan vangille tavalla tai toisella, Bollström kuvailee.

Bollström ei osaa sanoa minkälaisessa osassa rikollinen elämä on miehen tulevaisuutta. Opettelu ja sopeutuminen takaisin yhteiskunnan tapoihin vankilan jälkeen on nyt kestänyt puolitoista vuotta.

– Kyllähän villi veri jollain tapaa elää.  Sanotaan nyt näin, että mennään päivä kerrallaan. Sitä kuitenkin opetellaan yhteiskuntaan takaisin, Bollström toteaa.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta koko Bollströmin ja Lätin Uutisaamun vierailu.

Lue myös:

    Uusimmat