Microsoftin uudet aseet tablet-taisteluun MTV:n kokeilussa

Ohjelmistojätti Microsoft julkisti uudet Surface-tablettinsa viime syyskuussa.  Uuden sukupolven laitteet ovat nimeltään Surface 2 ja Surface Pro 2.

Surface 2:n käyttöjärjestelmänä on tablet-tietokoneille suunnattu Windows RT 8.1. Surface Pro 2 käyttää puolestaan Windows 8.1 -tietokoneversiota.

MTV Uutiset sai testipöydälleen kummatkin laitteet arvioitavaksi.

Samalta näyttävät, mutta kuitenkin erilaiset

Uudet Surface-mallit muistuttavat pitkälti toisiaan ja ne ovat ulkoisesti myös lähes identtisiä ensimmäisen sukupolven Surface-mallien kanssa. 

Kevyempään käyttöön kehitetty Surface 2 on selvästi Pro-versiota ohuempi ja köykäisempi.


Surface 2Surface Pro 2
KäyttöjärjestelmäWindows RT 8.1Windows 8.1 Pro
Mitat274,6 x 172,5 x 8,9 mm274,6 x 173 x 13,5 mm
Paino675,8 g907 g
Kapasiteetti32 Gt tai 64 Gt (2Gt RAM)

64/128 Gt (4Gt RAM)

256/512 Gt (8Gt RAM)

Näyttö

10,6 tuumaa (1920 x 1080) 5 pisteen monikosketus

10,6 tuumaa (1920 x 1080) 10 pisteen monikosketus
SuoritinNVIDIA Tegra 44. sukupolven Intel Core i5
Kamerat3,5 Mp edessä, 5 Mp takana720p HD-kamerat edessä ja takana
Liitännät

USB 3.0

microSD-korttipaikka

Kuulokeliitäntä

HD-videoportti

Näppäimistöliitäntä

USB 3.0

microSDXC-korttipaikka

Kuulokeliitäntä

Mini DisplayPort

Näppäimistöliitäntä

AkkuJopa 10 tuntiaNoin 8 tuntia
MuutaMukana Microsoft Office 2013 RTKosketuskynä
VäriMagnesiumTumma titaani
HintaAlkaen 449 eAlkaen 909 e

Laitteiden  muotokieli on kulmikas. Melko terävistä reunoista huolimatta kumpikin malli tuntuu mukavilta käsissä. 10,6-tuumainen kosketusnäyttö on sijoitettu jäykkään ja laadukkaan tuntuiseen mattapintaiseen magnesiumrunkoon.

16:9-kuvasuhteella toteutettujen näyttöjen tarkkuus on 1920 x 1080 pikseliä. Näytön kuvanlaatu on hyvä, joskin tummia kuvataustoja katsottaessa näytön reunoissa on havaittavissa himmeitä pistemäisiä taustavalon vuotokohtia. Valovuodot eivät kuitenkaan ole kovinkaan häiritseviä.

Kummankin Surface-version taustassa on esiin ponnahtava tukijalka. Tukijalan saa säädettyä nyt kahteen eri asentoon näytön kaltevuuden säätämiseksi. Aiemmin tukijalan sai avattua vain yhteen asentoon. Tämä lisäys parantaa koneen käytettävyyttä läppärikäytössä.

Windowsin kaksi eri vaihtoehtoa

Myös käyttöjärjestelmäpuolella Surface 2 ja Surface Pro muistuttavat pitkälti toisiaan.

Windows 8.1 Pro ja 8.1 RT -versiot näyttävät itse asiassa päällisin puolin täsmälleen samanlaisilta, mutta silti niiden välillä on oleellinen ero: Surface 2:n käyttämässä RT-versiossa eivät toimi Windowsin perinteiset työpöytäsovellukset vaan kaikki sovellukset ladataan erillisen Windows-sovelluskaupan kautta.

Surface Pro 2:n käyttämä Windows 8.1 Pro -versio on taasen olemukseltaan täysipainoinen tietokonekäyttöjärjestelmä ja siinä toimivat myös perinteiset Windowsin työpöytäsovellukset.

Windowsin uusia 8.1 -versioita on pyritty viilaamaan käyttäjäystävällisempään suuntaan ja tässä on onnistuttukin. Tästä huolimatta kyseessä on edelleen eräänlainen sekoitus perinteistä tietokonekäyttöjärjestelmää ja tabletjärjestelmää. Tämä saattaa häiritä monia käyttäjiä, jotka ovat tottuneet aiempiin Windows-versioihin. 

Surface-mallit pystyvät ottamaan 8.1 versiosta tällaisenaan tehokkaasti hyödyn irti, koska ne toimivat sekä tablettina, että perinteisen läppärin tapaan.

Käsittelimme Windows 8.1 järjestelmän uudistuksia hieman kattavammin Asus Transformer Book T100 -laitetta käsittelevässä artikkelissa.

Erilaiset näppäimistövaihtoehdot

Läppäriksi Surfacet saa muunnettua magneetilla kiinnittyvien Touch Cover 2 ja Type Cover 2 -näppäimistöjen avulla. Näppäimistöt myös taittuvat kätevästi näytön suojaksi.

Myös näppäimistöt ovat samankaltaiset kuin aiemmissa Surface-malleissa: Ohuemmassa Touch Cover 2:ssa on käytössä paineherkät hipaisunäppäimet, kun taas Type Cover 2:ssa on perinteinen mekaaninen tietokonenäppäimistö. Tästä huolimatta myös Type Cover 2 on saatu puristettua erittäin ohueksi ja kevyeksi.

Pitkiä tekstejä kirjoittavalle Type Cover 2 on parempi vaihtoehto, sillä se tarjoaa erinomaisen kirjoitustuntuman.

Merkittävimpänä parannuksena aiempaan on se, että kummatkin näppäimistöt ovat nyt taustavalaistuja.

Taustavalo parantaa huomattavasti näppäimistön käytettävyyttä hämärissä tiloissa. 

Näppäimet aistivat myös käyttäjän läheisyyden, jolloin valo syttyy päälle automaattisesti kun näppäimistöllä aikoo kirjoittaa.

Pääsääntöisesti näppäimistön valot syttyvät automaattisesti kun käden tuo lähelle, mutta aina mekanismi ei tuntunut toimivan kitkattomasti. Valo syttyy kuitenkin viimeistään silloin, kun painaa jotakin näppäimistön painiketta.

Kumpi laite itselle parempi?

Surface 2  32Gt:n malli maksaa 449 euroa ja 64Gt:n malli 549 euroa. Surface Pro 2 64Gt:n malli maksaa puolestaan 909 euroa, 128Gt:n malli 1009 euroa, 256Gt:n malli 1319 euroa ja 512Gt:n malli 1829 euroa.

Surface 2:n valttia on sen kompaktimpi koko, keveys ja Pro 2 -versiota huomattavasti edullisempi hinta. Samalla laitteen käyttöjärjestelmä on kuitenkin suppeampi ja tekniset ominaisuudet kevyempää sarjaa.

Hyötykäyttöä ajatellen Surface 2:n mukana toimitetaan myös Office 2013 RT -paketti, mutta tämä ei tee laitteesta vielä täysipainoista tietokonetta.

Mikäli siis mietit Surfacea tabletkäytön lisäksi myös perinteisen kannettavan tietokoneen korvaajaksi, niin valinta on ehdottomasti Surface Pro 2, joka tarjoaa enemmän vääntöä, ominaisuuksia ja ennen kaikkea yhteensopivuuden työpöytäsovellusten käyttämiseksi. Lisäksi Surface Pro 2:n mukana toimitetaan kosketusnäytön käyttöä monipuolistava kosketuskynä.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja