MTV3 testasi: Tabletti, joka toimii täysiverisenä Windows-läppärinä

Taulutietokoneet, eli tabletkoneet ovat nyt kova sana teknologiarintamalla. Tutkimusyhtiö Gartnerarvioi aiemmin tällä viikolla, että tablettien myynti nousee tänä vuonna huimat 53 prosenttia maailmanlaajuisesti.

Monelle käyttäjälle pelkkä tablettitietokone ei kuitenkaan välttämättä riitä, vaan rinnalle kaivataan myös hieman vaativampaan käyttöön suunniteltu läppäri. Laitevalmistajat ovat huomioineet tämän tilanteen ja markkinoille on tullut laitteita, jotka pyrkivät yhdistämään tabletin ja läppärin tarjoamat ominaisuudet yhdessä paketissa.

MTV3 Uutisten testipöydällä vieraillut Asuksen uusi Transformer Book T100 on juuri tällainen laite.

Edullinen, mutta monipuolinen laite

Asus Transformer Book T100 koostuu käytännössä kahdesta osasta: Näytöstä ja irrotettavasta näppäimistöstä.

Ilman näppäimistöä T100-malli on nykyaikainen ja kevyt 10,1-tuumainen tabletti, joka sisältää mm. -neliydinsuorittimen ja 64Gt:n SSD-kovalevyn.

Plussaa

Miinusta

Käyttöjärjestelmänä on Microsoftin uunituore Windows 8.1 -versio. Kyseessä on siis täysiverinen tietokonekäyttöjärjestelmä, jossa voi käyttää ongelmitta myös perinteisiä Windowsin työpöytäsovelluksia.

Tietokonemaisen käyttökokemuksen viimeistelee näyttöön jämäkästi kytkeytyvä näppäimistö, joka muuntaa laitteesta kompaktin ultrakannettavan.

Hyötykäyttöä silmälläpitäen myyntipaketti sisältää myös aktivointikoodin MS Office home & student -ohjelmistolle.

Transformer Book T100:n voi myös kytkeä kiinni Full HD -näyttöön micro HDMI –portin kautta. Laitteen tallennuskapasiteettia pystyy kasvattamaan MicroSD-korttipaikan avulla. Näppäimistö sisältää lisäksi USB 3.0 –portin.

Laitteen akku kestää valmistajan mukaan yhdellä latauksella jopa 9 tuntia videoiden katselua.

Transformer Boon T100 maksaa noin 450 euroa. Laitteen tarjoamiin ominaisuuksiin ja muuntautumiskykyyn nähden tämä on pieni summa.

Tukevasti toteutettu kiinnitys

Edullinen hinta ei onneksi näy käyttöä haittaavina kompromisseina. Laitteen kuoret on kyllä tehty muovista, mutta ne ovat hyvin viimeistellyn oloiset eikä laite vääntyile. Kiiltäväpintainen kuoriosa on tyylikkään näköinen, joskin se on samalla herkkä keräämään sormenjälkiä.

Näppäimistön saranointimekanismi ja kiinnitys näyttöön on toteutettu tukevasti. Ultrabook-käytössä T100 tuntuu yhtenäiseltä, eikä millään tavalla kahdesta erillisestä osasta koostetulta.

T100 sisältää 1366 x 768 pikselin resoluution IPS -näytön, joka tarjoaa kirkkaat värit ja hyvät katselukulmat. Näytön kosketusominaisuuksistakaan ei löytynyt moitittavaa.

Käytössä laite on äänetön ja toiminta vaikutti hyvinkin sutjakalta joka tilanteessa.

Hiirialustassa pientä viilattavaa

Näppäimistö on tämän kokoluokan laitteessa luonnollisesti pienehkö, mutta sillä pystyy kuitenkin kirjoittamaan vaivattomasti pitempiäkin tekstejä. Näppäimistötuntuma on sopivan napakka, joskin aavistuksen tunnoton. Näppäimistö ei ole myöskään taustavalaistu, mikä olisi tervetullut lisä hämärissä tiloissa kirjoittaessa.

Ainoa vasrinainen miinus tulee näppäimistöalustalla olevan hiirialustan tökkivästä toiminnasta. Jostain syystä kursori pysähteli ja tökki usein silloin, kun sitä liikutti hiirialustaa käyttäen alapäin.

Kyse saattaa tosin olla yksilöllisestä viasta, koska muuten hiiri totteli liikkeitä hyvin. Hiirialusta tukee myös esimerkiksi kahdella sormella tapahtuvaa sivustojen zoomausta.

Uusi Windows-versio tuo mukanaan jotakin vanhaa ja tuttua

T100 käyttää Microsoftin uutta Windows 8.1 -käyttöjärjestelmäversiota. Windows 8.1 -versiossa on pyritty tasoittelemaan sellaisia kuoppia, mistä käyttäjät ovat valittaneet aiemmassa Windows 8 versiossa.

Tapahtumaruuduista koostuvan aloitusvalikon sijaan koneen voi halutessa säätää käynnistymään myös suoraan perinteiseen työpöytänäkymään.

Asus Transformer Book T100

Työpöytänäkymään on puolestaan palannut tuttu käynnistä-painike, joka tosin johtaa vain takaisin starttivalikon tapahtumaruutunäkymälle.

Tapahtumaruuduissa on puolestaan tarjolla nyt myös aiempaa suurempi kokovaihtoehto, jonka kautta yksittäisen ruudun kautta kyetään tarjoamaan käyttäjälle selvemmin informaatiota..

Monet muutoksista ovat lopulta kosmeettisia, mutta niiden avulla käyttäjä saa kieltämättä yhtenäistettyä järjestelmän ilmettä kautta linjan. Aiemmin työpöytänäkymä ja starttivalikko vaikuttivat nimittäin siltä, kuin kaksi erillistä käyttöjärjestelmää olisi väkisin tupattu yhteen.

Windows 8.1 on siis saatu aiempaa hieman käyttäjäystävällisemmäksi. Ja vaikka järjestelmä edelleenkin vaikuttaa tabletkäyttöliittymän ja perinteisen tietokonejärjestelmän yhdistelmältä, niin sellaisena se taipuu melko hyvin T100:n käyttötarkoituksiin, oli kyse sitten tablet- tai läppärikäytöstä.

Hintansa arvoinen tietokone

Asus Transformer Book T100 on erittäin positiivinen tuttavuus. Se muuntautuu hyvin moniin eri tilanteisiin. Samalla laite pystyy hyödyntämään täysipainoisesti Windows 8.1 käyttöjärjestelmän tarjoamat ominaisuudet.

Laite ei sisällä sim-korttipaikkaa, mikä olisi kyllä mainio lisä, sillä kyseessä on kokonsa puolesta mainio kumppani matkoille otettavissa.

Joka tapauksessa T100 tarjoaa hintaansa nähden erittäin pätevät ominaisuudet ja kokonaisuutena laitteen design on onnistunut. Perinteisten Windows-sovellusten toimiminen tabletissa on myös kova juttu. T100 soveltuukin täten niin toimistokäyttöön, sohvasurffailuun kuin opiskelukäyttöönkin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja