Mestiksen uhkakuvat yhä ilmassa avustuspotista huolimatta: "Hintalappu vähintään 2,7 miljoonaa euroa"

Opetus- ja kulttuuriministeriöltä avustusta saanut jääkiekon Mestis tekee keskiviikkona päätöksen kauden mahdollisesta jatkamisesta. Tiistaina Mestikselle ja Naisten Liigalle tullut vajaan 650 000 euron potti on tervetullut, muttei poista uhkakuvia yksittäisten seurojen pois jäämisestä.

OKM jakoi avustusta ammattimaisesti toimivien pääsarjojen saamatta jääneiden ottelutulojen kattamiseen. Suomen jääkiekkoliitto oli näistä suurin avustuksen saaja 649 400 eurolla. Summalla liitto tukee suoraan sekä miesten Mestiksen että Naisten Liigan yhteensä 26 joukkuetta.

Mestiksen operatiivinen johtaja Olli Aro valmisteli tukipäätöksen jälkeen esitystä avustusten jakamisesta sarjan hallituksen keskiviikon kokoukseen, jossa seurat saavat itse tehdä ratkaisunsa kauden jatkamisen edellytyksistä.

Aro oli kiitollinen valtioavusta, mutta muistuttaa, ettei se ratkaise vielä koko ongelmaa.

– Aina, kun valtiolta tai oikeastaan veronmaksajien rahoilla jotain tuetaan, niin kaikki pitää ottaa nöyränä vastaan.

– On hieno asia, että saimme tukea, mutta kokonaisen kauden ilman yleisöä läpiviemisen hintalappu on vähintään 2,7 miljoonaa euroa. Ei sillä yksin ongelmaa ratkaista, mutta se toimii hyvänä peruspilarina, jonka päälle rakentaa rahoitusta, Aro kommentoi.

Yksi askel muissa toimissa oli Mestiksen ja Mielenterveyden keskusliiton tiistaina käynnistämä Häpeä pois kypärästä -kampanja. Sen tavoitteena on paitsi nostaa esiin mielenterveysongelmien yleisyyttä, myös kerätä taloudellista tukea mielenterveystyöhön ja Mestis-seuroille.

Samat uhkakuvat edelleen olemassa

Aro ei lähde spekuloimaan, miten tiistain avustuspäätös vaikuttaa yksittäisten seurojen päätöksiin kauden läpi viemisestä. Viime viikolla hän kuitenkin totesi MTV Urheilun haastattelussa, etteivät kaikki 14 joukkuetta välttämättä voi jatkaa pelaamista, jos kausi joudutaan viemään loppuun tyhjille katsomoille.

Muuttaako tämä tukipäätös tilannetta mitenkään?

– No ei. Ei oikeastaan.

Eli ne samat uhkakuvat ovat edelleen olemassa?

– On olemassa, kyllä, Aro vastaa.

MTV Urheilun tavoittamissa Mestis-seuroissa odotellaan nyt sarjan tekemää esitystä avustuksen jakamisesta. Tukisumman lisäksi seurat kaipaavat lisätietoa myös kauden otteluohjelmasta ja esimerkiksi siitä, miten pudotuspelit poikkeuskaudella pelattaisiin.

Loppujen lopuksi viivan alle jäävät summat ratkaisevat yksittäisten joukkueiden osallistumisen kauteen. Tässä asiassa Mestis on antanut seurojen tehdä itse päätöksen omasta jatkostaan.

Lue myös:

    Uusimmat