Mainos

Merkelille Baijerista sekä myötä- että vastatuulta

Oikeistopuolue CSU sai Baijerin maapäivävaaleissa Saksassa ehdottoman enemmistön ja pääsee hallitsemaan yksin vaurasta osavaltiota.

Sisarpuolueen (CSU) voitto ei ole pelkästään hyvä uutinen tulevan sunnuntain liittopäivävaaleihin valmistautuvalle liittokansleri Angela Merkelille.

CSU (kristillis-sosiaalinen unioni) sai 49 prosenttia eli lähes puolet annetuista äänistä. Puolue saa 180 paikan maapäiville selvästi yli 100 edustajaa eli kirkkaasti yli ehdottoman enemmistön rajan.

Asetelma on baijerilaisille tuttu menneiltä vuosikymmeniltä. Kuluneella vaalikaudella CSU:lla oli kuitenkin ensimmäisen kerran pitkään aikaan FDP hallituskumppanina.

Nyt FDP jää alle viiden prosentin äänikynnyksen eikä saa edustajia maapäiville. Sosiaalidemokraatit (SPD) paransivat osuuttaan muutamalla prosenttiyksiköllä reiluun 20 prosenttiin. Vihreiden kärsimän tappion vuoksi punavihreä koalitio ei Baijerissa edelleenkään ole varteenotettava haastaja oikeistolle.

Sisarpuolue CSU:n voitto Baijerissa ei välttämättä paranna Merkelin oman puolueen CDU:n äänisaalista parlamenttivaaleissa, vaikka liittokanslerin johtama koko oikeistounioni (CDU/CSU) vahvistuukin Baijerista tulevan myötätuulen ansiosta.

Suunta voi pikemminkin olla päinvastainen, koska moni porvarihallitusta haluava CDU:n kannattaja saattaa antaa toisen äänensä FDP:lle. Näiden ”lainaäänien” avulla halutaan varmistaa, että FDP pysyy Berliinin liittopäivillä. Saksan vaalijärjestelmässä annetaan yksi ääni omalle suosikkiehdokkaalle ja yksi puoluelistalle.

FDP:lle mahdollisesti valuva tuki heikentää Merkelin asemaa kaikilla rintamilla.

Lainaäänien antaminen saattaa osaltaan varmistaa sen, että FDP pysyy liittopäivillä, mutta välttämättä se ei takaa nykyiselle hallitukselle tarvittavaa enemmistöä. Tällöin ainoa todellinen vaihtoehto on oikeiston ja sosiaalidemokraattien suuri koalitio. Mitä pienemmäksi Merkelin oman puolueen kannatusosuus supistuu, sen heikompi hän on tulevissa SPD:n kanssa käytävissä hallitusneuvotteluissa.

Jos nykyinen CDU/CSU:n ja liberaalien hallitus taas jatkaa ja Merkelin oman puolueen kannatus kutistuu liberaalien eduksi, hallituksen vahva mies on Baijerin CSU:n puheenjohtaja ja osavaltion pääministeri Horst Seehofer. Hänellä on takataskussaan monia ehdotuksia, jotka vaikeuttavat sekä hallitusneuvotteluja että hallituksen tulevaa toimintaa.

Yksi keskeisimmistä kiistakapuloista Saksan ja koko muun Euroopan kannalta on suhtautuminen euroalueen velkakriisin hoitamiseen. Toinen on CSU:n ajama moottoritiemaksu ulkomaalaisille autoilijoille.

Seehoferin ei jatkossa enää tarvitse suostua Merkelin sanelemaan linjaan eurokysymyksissä. Tukea Baijerin johtaja saa FDP:ltä, joka yrittää taatusti profiloitua vastustamalla lisätukien antamista kriisimaille.

Suuretkin yllätykset ovat sunnuntain liittopäivävaaleissa yhä mahdollisia Baijerin maapäivävaalien tuloksesta huolimatta. Mielenkiintoisin kysymys on toisaalta liberaalien kohtalo ja toisaalta se, nouseeko eurovastainen Alternativ für Deutschland –puolue ensimmäistä kertaa Saksan parlamenttiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.