Kommentti: Jyrki, Timo ja Juha, näyttäisittekö keskisormea?

Saksan sosiaalidemokraattien vaaliveturista Peer Steinbrückistä ei tule liittokansleria.

Hän on koko vaalikampanjan ajan tehnyt hartiavoimin töitä pärjätäkseen huonosti. Viimeinen niitti oli keskisormi aikakauslehden kannessa. Ainakin, jos mielipidemittauksiin on uskominen.

Me kaikki oletamme tietävämme ainakin päällisin puolin millaisia miehiä Suomen nykyinen pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ja oppositiojohtajat Juha Sipilä (kesk.) sekä Timo Soini (ps.) ovat.

Onko tämän tietämyksen perusteella syytä odottaa, että nämä herrat kävisivät viikko ennen eduskuntavaaleja näyttämässä keskisormeaan vaikkapa Helsingin Sanomien kuukausiliitteen kannessa?

Ei ole. Ei ainakaan minusta.

Ronski ironia sopisi mainiosti esimerkiksi Maikkarin verrattomalle talk show -isännälle Tuomas Embuskelle tai kaikkea maan ja taivaan välillä irviville stand up -koomikoille, joita Suomi on väärällään. Mutta maan ylimmäksi vastuun kantajaksi pyrkivä näyttämässä keskisormea? Ei. Ei, vaikka miten oltaisiin ”cool”, ”hip” ja ”uuden sukupolven keulakuvia”.

Mene ja tiedä, mitä mieltä Jyrki, Juha ja Timo itse ovat?

Saksan demarien kansleriehdokas Peer Steinbrück – erinomaisen fiksu ja pystyvä mies muuten – joka tapauksessa katsoi, että tuo kansainvälinen käsimerkki piti käydä vilauttamassa Süddeutsche Zeitungin viikkolehden kannessa.

Kyse oli haastattelusarjasta, jossa julkkisten pitää vastata kysymyksiin pelkästään ilmeillä ja eleillä. Steinbrück näytti keskisormea, kun kysyttiin reaktioita kaikkiin ikäviin lempinimiin, joita hänelle on kampanjan aikana keksitty.

Koko sotkussa ironisinta on se, että Peer Steinbrückiä on kutsuttu muiden muassa ”Peerlusconiksi” useiden kiusallisten julkisten lausuntojen vuoksi. Nyt mies parka oli sitten kiusallinen kansikuvan tunnetusti väkevällä voimalla.

Tällaisista munauksista ei välttämättä kannata vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä poliittisen kulttuurin muuttumisesta tai julkisuuden henkilöiden vieraantumisesta. Niitäkin Saksassa on jo tehty.

Sen voi kuitenkin sanoa, että naamakirjojen ja twittereiden maailmassa, jossa sekä huonot että hyvät viestit leviävät valoa nopeammin, ironiaa kannattaa harjoittaa säästeliäästi. Aina on niitä, jotka tulkitsevat harmittomimmankin nokkelan viestin väärin. Erityisesti ääniä haravoivan poliitikon kohdalla tämä voi olla kohtalokasta.

On sanomattakin selvää, että Steinbrückin keskisormesta tehtiin vuorokauden sisällä ensimmäinen kysely. 62 prosenttia saksalaisista peukutti alaspäin. Sääliksi käy Saksan demareita. Televisioväittelyissä kansleriehdokas on pärjännyt hyvin ja puhaltanut uutta toivoa takkuisesti edenneeseen vaalikampanjaan. Nyt toivo taitaa olla mennyttä.

Ellei sitten tule vastareaktiota nukkuvien puolueeseen jäämistä vielä harkitsevilta ironiaa ymmärtäviltä perusdemareilta. Ehkä he ryntäävät nyt tukemaan väärin ymmärrettyä johtotähteään.

Heitäkään tuskin kuitenkaan on riittävästi kääntämään ensi sunnuntain vaalitulosta.

Lue myös:

    Uusimmat