Meksikon alkuviikko oli poikkeuksellisen verinen – presidentti puolustaa turvallisuuslinjauksiaan

Neljä kuoli ja seitsemän loukkaantui ammuskelussa Meksikossa 0:59
Loppukesästä Meksikossa olleessa ammuskelussa kuoli neljä ja seitsemän loukkaantui.

Meksikossa presidentti Andres Manuel Lopez Obrador on joutunut puolustamaan hallintonsa turvallisuussuunnitelmaa sen jälkeen, kun lähes 30 viranomaista ja siviiliä kuoli kahdessa erillisessä hyökkäyksessä alkuviikosta.

Maanantaina 13 poliisia kuoli Michoacanin osavaltiossa väijytyksessä, jonka tekijäksi on ilmoittautunut merkittävä huumekartelli. Tiistaina 14 siviiliä ja yksi sotilas sai surmansa Guerreron osavaltiossa.

Osavaltion edustajan mukaan tilanne sai alkunsa aseistautuneiden siviilien hyökättyä turvallisuusjoukkojen kimppuun. Hyökkäystä oli edeltänyt viranomaisille tullut puhelu, jossa nimetön soittaja oli kertonut aseistautuneen joukon sijainnin.

Joulukuussa virkaan nousseen Lopez Obradorin hallinto ei ole lupauksista huolimatta onnistunut suitsimaan maassa rehottavaa rikollisuutta. Tilannetta tiistaina lehdistötilaisuudessa kommentoinut presidentti kutsui alkuviikon hyökkäyksiä valitettaviksi, mutta sanoi, että maan turvallisuusstrategiaa ei muuteta.

– Olen optimistinen. Uskon, että voimme saavuttaa rauhan tähän maahan. Se on prosessi.

Yli 250  000 ihmistä on surmattu sen jälkeen, kun armeija määrättiin huumekartellien kimppuun vuonna 2006. Lopez Obrador lupasi vaalikampanjassaan, että vetää sotilaat pois kaduilta. Voittonsa jälkeen hän kuitenkin ilmoitti muodostavansa maahan uuden, kymmenientuhansien sotilaiden vahvuisen kansalliskaartin, jolle siirretään hiljalleen armeijalta poliisin tehtäviä. Arvostelijoiden mukaan päätöstä seuraa Meksikon yhteiskunnan pysyvä militarisoiminen.

Viime vuosi oli Meksikon historian verisin: viranomaisten tietoon tuli yhteensä yli 33  300 murhaa. Jos murhia tapahtuu loppuvuonna samaan tahtiin kuin tähän mennessä, tästä vuodesta on tulossa vielä viime vuottakin verisempi.

Lue myös:

    Uusimmat