Meikkisi voivat sisältää kyseenalaisia aineita – katso kammottava lista!

Tänä päivänä on tarjolla hurja liuta erilaisia kosmetiikkatuotteita. Meikkituotteiden joukosta löytyy tänä päivänä niin luonnonmukaisia kuin synteettisiäkin vaihtoehtoja, joiden sisällöt vaihtelevat yllättävällä tavalla.

Ekokosmetologi Satu-Aamu Kangas Auramilta kertoi I Love Me -messuilla ekokosmetiikan ja synteettisen kosmetiikan eroista. Meikkipussisi saattaa sisältää paljon aineita, joista sinulla ei ole aavistustakaan.

– Jos ravinnon tärkeyttä pidetään hyvin tarpeellisena elimistöllemme, niin olisi syytä miettiä myös ihoa, joka on meidän suurin elimemme ja kaikkea sitä kosmetiikkaa, mitä me laitammme päästä varpaisiimme hiuksia myöten, Kangas kertoo.

– Ne imeytyvät elimistöömme pikkuhiljaa, pieninä ryppäinä. Osa tuotteista jää imeytymisen sijaan tukkimaan ihon pintaa, joka aiheuttaa vakavia iho-ongelmia ja terveydellisiä haittoja, Kangas tarkentaa.

Kangas listasi ainesosat, joita kosmetiikkatuotteet saattavat sisältää ja jotka ovat erityisen haitallisia iholle. Ekokosmetiikan kohdalla voi olla varma, etteivät tuotteet sisällä haitallisia synteettisiä aineita, mutta markkinoilla on myös paljon synteettistä kosmetiikkaa, jossa ei käytetä arveluttavia aineita. Tarkastelemalla kosmetiikkatuotteiden ainesosaluetteloita voit pysyä kartalla siitä, mitä kaikkea kosmetiikkatuotteesi sisältävät.

Parabeenit

Parabeeneja käytetään kosmetiikassa säilöntäaineena ja pidentämään tuotteen ikää. Ainetta käytetään paljon, vaikka sitä pidetään yleisesti myrkyllisenä.

– Parabeenit onvat hyvin haitallisia, synteettisiä, keinotekoisia kuormittavia aineita, Kangas kertoo.

– Yli 60–70 prosenttia synteettisistä kosmetiikkatuotteista on aikoinaan sisältänyt parabeeneja, Kangas toteaa.

Parabeenit aiheuttavat allergioita ja ihosairauksia. Aine saattaa myös heikentää sperman laatua, aiheuttaa kivessyöpää ja häiriöitä hedelmällisyyteen. On epäilty, että parabeenit saattaisivat altistaa myös rintasyövälle.

Mineraaliöljy

Mineraaliöljyä käytetään kosteuttavissa voiteissa niin kasvoille, huulille, silmille, käsille kuin vartalollekin. Mineraaliöljyä käytetään paljon mylös värivoiteissa ja hiustenhoitotuitteissa,

Mineraaliöljy muodostaa iholle kalvon, jonka läpi ihon on vaikea hengittää. Ihon luontainen solutuotanto vaikeutuu hengittämättömän kalvon ansiosta.Yleisimpiä reaktioita, joita mineraaliöljy on aiheuttanut on mustapäät, näppylät, kuivuminen, maksaläiskät sekä ihon ennenaikainen vanheneminen.

Propyleeniglykoli

Propyleeniglykoli on kemikaali, jota käytetään ihon kosteuttamiseen. Tätä kemikaalia on erityisen helppo ja halpa tuottaa, joten sitä käytetään kosmetiikkateollisuudessa.

Kemikaali voi aiheuttaa allergisia reaktioita, sillä se siirtää kosteutta ihon syvemmistä kerroksista ihon pinnalle. Kemikaalia käytetään ahkerasti tavallisimmin pakkasnesteissä ja jarrunesteisssä.

Lue lisää luomukosmetiikasta:

AVA

Kuvat: Shutterstock, Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat