Mitä on luonnonkosmetiikka?

Tänä päivänä luomusta ja luonnollisuudesta puhutaan yhä enenevissä määrin. Ajatus luonnollisuudesta on rantautunut myös kosmetiikkateollisuuden saralle, mutta mitä luonnonkosmetiikka oikeastaan tarkoittaa?

Luonnonkosmetiikka on nostanut päätään erityisesti luomuruoasta kummunneen keskustelun tuloksena. Jotta kosmetiikkaa voisi kutsua luonnonkosmetiikaksi, on täytettävä tiukat kriteerit.

Perusajatus

Luonnonkosmetiikan perusajatus on luonnollinen. Tarkoitus on ollut luoda kosmetiikkaa, joka ei vahingoita tai aiheuta ärsytystä eliöille. Tarkoitus on käyttää raaka-aineita ja valmistustapoja, jotka ovat mahdollisimman vähän haitallisia niin ihmisille kuin luonnollekin.

Luonnonkosmetiikaksi voi kutsua kosmetiikkaa, joka ei sisällä ainesosia, jotka voivat aiheuttaa ärsytystä ihmiselle, luonnolle, vesistölle tai eliöstölle. Jos luonnonkosmetiikassa käytetään eläinperäisiä tuotteita, ei niiden käyttö saa aiheuttaa haittaa eläimelle. Luonnonkosmetiikka ei sisällä myöskään haitallisia tai vaarallisia kemikaaleja, eikä luonnonkosmetiikalla ole teetetty eläinkokeita.

Luonnonkosmetiikkatuotteet ovat myös mahdollisimman hyvin luonnossa hajoavia ja niissä käytetyt raaka-aineet ovat luonnonmukaisia. Tuotteet pystytään myös jäljittämään alkuperäiseen lähteeseen saakka. Myös luonnonkosmetiikan valmistusmenetelmät ja pakkaukset ovat luontoystävällisiä

Raaka-aineet

Luonnonkosmetiikan raaka-aineet ovat luonnollisesti peräisin luonnosta. Tuotteisiin käytetään lähinnä kasvipohjaisia raaka-aineita kuten luonnonmineraaleja, mehiläisvahaa, silkkiä sekä lanoliinia.

Merkittävimpiä luonnonkosmetiikan raaka-aineita ovat kasviöljyt, kasvirasvat ja kasvivahat. Sokeria ja kookosta käytetään luonnonkosmetiikassa puhdistavien ominaisuuksiensa vuoksi.

Kosmetiikassa käytetään myös säilöntäaineita. Luonnonkosmetiikkaan säilöntäaineetkin ovat peräisin luonnosta.

Sertifikaatit

Erilaiset sertifikaatit ovat nousseet hyvin tärkeiksi luonnonkosmetiikan saralla. Brändeistä irrallisten sertifikaattien avulla pystytään tarkkailemaan luonnonkosmetiikkatuotteiden täyttävän asetetut vaatimukset. Eri sertifikaattien vaatimukset luonnonkosmetiikalle vaihtelevat jonkin verran.

Kansainvälisesti tunnettuja sertifiointijärjestöjä ovat muun muassa jo vuonna 1951 perustettu saksalainen BDIH sekä ranskalainen vuonna 2002 perustettu Cosmebio.

Suomessa ei kuitenkaan ole omaa sertifikaattia luonnonkosmetiikalle. Tarpeeseen on perustettu rekisteröity yhdistys, Pro Luonnonkosmetiikka ry.

Miksi valita luonnonkosmetiikkaa?

Pro Luonnonkosmetiikka ry:n puheenjohtaja Ann-Mari Patshijew painottaa, että luonnonkosmetiikan valitseminen on täysin verrattavissa jokapäiväisiin kulutustottumuksiin. Samoin kun valitaan luomuruokaa kaupasta, voidaan valita luonnonkosmetiikkaa.

– Minusta on mukavaa ajatella, että kosmetiikka, jota käytämme on puhdasta ja lisäaineetonta, Patshijew miettii.

Patshijew muistuttaa, että tänä päivänä puhutaan jatkuvasti ruoan puhtaudesta, lisäaineettomasta ruoasta, lähiruoasta ja luomuruoasta. Samat trendit ovat rantautuneet jo vuosia sitten myös kosmetiikkaan. Sen lisäksi, että ihmiset miettivät sitä, mitä suuhunsa laittavat, ajatellaan yhä enenevissä määrin myös sitä, mitä kasvoille laitetaan.

– Olisi syytä ajatella vaikkapa huulipunaa, sillä sitähän käytännössä syödään joka päivä. Suuhun huulipuna katoaa, Patshijew herättelee.

Patshijew toivoo, että etenkin nuoret kokeilisivat luonnonkosmetiikkaa.

– Luonnonkosmetiikastakin löytyy nykyään kaikille kaikkea, Patshijew kertoo.

Lue myös:


AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja