Me too -kampanja on tehnyt seksuaalista väkivaltaa näkyväksi: "Miehiltä olisin toivonut enemmän kannanottoja"

Mitä Me too -kampanjasta jäi käteen? 7:42

Me Too -kampanja on saanut runsaasti näkyvyyttä Suomessakin kevään aikana. Monet naiset ovat tehneet naisiin kohdistuvaa seksuaalista häirintää ja väkivaltaa näkyväksi postaamalla sosiaalisen median kanaviin ”me too”, minä myös. Minä myös olen kokenut seksuaalista häirintää tai väkivaltaa. Millaista keskustelua kampanjasta käytiin Suomessa?

Video: Mitä Me too -kampanjasta jäi käteen Suomessa? 

Mitä siitä on jäänyt käteen? MTV:n Huomenta Suomessa asiaa pohtivat viestinnän asiantuntija Laura Kärppä ja toimittaja, tietokirjailija Maaret Launis.

– Keskustelu on liikkunut aika pintatasolla seksuaalisessa häirinnässä. Ehkä me suomalaiset ollaan aika maltillisia näissä asioissa ja mietitään asioita enemmän ajan kanssa. Oikeasti ongelma on myös se, että seksuaalista väkivaltaa pidetään yksityisasiana. Meille suomalaisille rakas yksityisyys ja sen kunniottaminen eivät tässä tapauksessa palvele seksuaalisen väkivallan uhreja, pohtii tietokirjailija Maaret Launis.

Myös miehet ovat osallistuneet keskusteluun. Moni olisi toivonut, että nykyistä enemmän.

– Suomessa keskustelu on tosi vahvasti ollut juuri naisten ja muu-sukupuolisten käymää keskustelua. Olisin toivonut, että olisi ollut enemmän miehiltä kannanottoja, mutta ehkä he ovat halunneet antaa tilaa keskustelulle naisten näkökulmasta, mitä ei ole aiemmin käyty, arvelee viestinnän asiantuntija Laura Kärppä.

Naisten mukaan moni asia on kuitenkin muuttunut keskustelun ansiosta.

– Keskustelun myötä ilmiö on tullut monella tapaa näkyväksi. Ihmiset uskaltavat puhua seksuaalisesta väkivallasta ja tunnistaa niitä arjessaan. Ihmiset ovat alkaneet eri tavalla miettimään niitä seksuaalisen väkivallan kokemuksiaan esimerkiksi jostain kaukaa menneisyydestäkin, sanoo Launis.

Lue myös:

    Uusimmat