Matkalla Meksikoon? Muista varoa näitä paikkoja ja tilanteita!

Oletko suunnittelemassa matkaa Meksikoon? Muista varautua näihin riskeihin ja pitää huoli turvallisuudestasi valmistautumalla matkaan huolella.

Meksikon turvallisuustilanne on huumerikoksista johtuen heikentynyt huomattavasti. Vaikka väkivalta kohdistuu ennen kaikkea huumerikollisuuden kanssa tekemisissä oleviin, on syytä tiedostaa myös sivullisille aiheutuvan riskin olemassaolo. Hirmumyrskyt ja maanjäristyksetkään eivät ole poissuljettuja.

Huumekauppaan liittyvä rikollisuus on kasvanut

Rikollisuus on Meksikossa yleistä, ja etenkin huumekauppaan liittyvä rikollisuus kasvanut voimakkaasti useilla alueilla. Meksikon poliittinen tilanne on vakaa, mutta alueellisia poliittisia levottomuuksia esiintyy ajoittain. Huumerikollisuuteen liittyneet väkivaltaisuudet ovat vaatineet kuuden viimeisen vuoden aikana 60 000 ihmisen hengen.

Huumerikollisuutta esiintyy etenkin Michoacanin, Guerreron, Sinaloan, Chihuahuan, Sonoran, Coahuilan, Tamaulipasin, Durangon, Nuevo Leonin, Veracruzin ja Zacatecasin osavaltioissa sekä rajakaupungeissa, erityisesti Ciudad Juarezissa ja Tijuanassa. Myös Monterreyn ja Acapulcon kaupungeissa turvallisuustilanne on heikentynyt nopeasti. Matkailijan kannattaa tarkkaan harkita, onko tarpeellista liikkua näillä korkean riskin alueilla.

Jos joudut ryöstön kohteeksi, älä tee vastarintaa

Myös suurkaupungeille ja turistikeskuksille tyypillinen rikollisuus ja väkivalta on yleistä. Chiapasin ja Oaxacan osavaltioissa matkustettaessa on syytä pysytellä normaaleilla turistireiteillä.

Viime aikoina on raportoitu useita ryöstöjä, jotka ovat tapahtuneet pääkaupungista Teotihuacanin turistikohteeseen kulkevissa julkisissa linja-autoissa. Mahdollisen ryöstön kohteeksi jouduttaessa on erittäin tärkeää olla tekemättä vastarintaa. Ryöstäjät ovat usein aseistettuja ja ovat myös käyttäneet aseitaan kohdatessaan vastarintaa, Ulkoasiainministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Jos haluat tutustua Teotihuacanin pyramideihin, kannattaa käyttää joko hotelleista lähteviä turistibusseja tai Turibus-yhtiön matkoja.

Ota asiapapereistasi kopiot ja pidä ne turvassa

Rikollisuus on hyvin yleistä. Etenkin pääkaupunki México on suurkaupunki, jossa liikuttaessa on syytä noudattaa suurta varovaisuutta. Samoin rannikon matkailukeskuksissa on syytä varovaisuuteen.

Passi, Meksikon maahantulokaavake, matkaliput, arvokkaat korut ja suuret rahasummat kannattaa säilyttää hotellin kassakaapissa. Mukana tulee aina pitää kopio passista ja maahantulokaavakkeesta. Valuuttaa kannattaa vaihtaa pienissä erissä sellaisissa valuutanvaihtopaikoissa, joissa on suojassa ulkopuolisten katseilta. Luottokortti kannattaa ottaa mukaan vain silloin kun tietää sitä tarvitsevansa.

Tärkeimmistä asiapapereista kuten passista, luottokorteista ja lentolipuista on hyvä ottaa kopiot ja säilyttää erillään alkuperäisistä sekä lähettää skannatut kopiot omaan sähköpostiin. Maahantulokaavake tai vähintään kopio siitä tulee aina olla mukana mahdollisia tarkastuksia varten. Mikäli passi tai maahantulolomake katoaa tai varastetaan, tulee siitä tehdä ilmoitus paikalliselle poliisille.

Vältä yöllä liikkumista

Yöllä kaupungilla liikkumista jalkaisin tulee välttää, samoin yöllä tulee autoilua välttää koko maassa. Mahdollisen väärinkäytön vuoksi henkilötietojen antamista tulee välttää muulloin kuin aivan välttämättömissä tapauksissa.

Ulkoministeriö suosittelee vain hotellin omien taksien tai taksiasemalta puhelimitse tilattavien sitio-taksien käyttöä. Kadulta otettavien taksien joukossa on paljon laittomia takseja ja niiden käyttö voi olla vaarallista. Metro on suhteellisen turvallinen päiväsaikaan, mutta taskuvarkaita on syytä varoa etenkin ruuhka-aikaan. Isot bussit ovat pääkaupungissa yleensä minibusseja turvallisempia maltillisemmasta ajotavastaan johtuen. Kaupunkien ulkopuolella kannattaa turvallisuussyistä käyttää tullimaksullisia teitä ja 1. luokan busseja. Jalankulkijaa ei huomioida liikenteessä, eivätkä jalkakäytävät tai kadut sovellu lastenvaunuille tai pyörätuoleille.

Muista myös nämä

– Kesäkuusta marraskuun loppuun asti kestävällä hurrikaanikaudella hirmumyrskyjen kehittymistä voi seurata hurrikaanikeskuksen verkkosivuilta. Hirmumyrskyn uhatessa on seurattava paikallisten viranomaisten tiedotteita ja noudatettava niissä annettuja ohjeita.

– Meksikossa esiintyy usein maanjäristyksiä. Hotellissa on syytä tutustua niiden varalta laadittuihin ohjeisiin ja tarkistaa hätäpoistumistiet. Maassa on myös joitakin aktiivisia tulivuoria. Myös hirmumyrskyt ja rankkasateet voivat aiheuttaa etenkin touko- ja lokakuun välisenä aikana hätätilan useissa osin maata, erityisesti vuoristossa ja rannikolla. Tsunamivaara on olemassa Tyynenvaltameren rannikolla.

– Meksikoon matkustaville suositellaan kaikenkattavaa matkavakuutusta. Yksityisten lääkäreiden ja sairaaloiden taso on yleensä hyvä, mutta julkisen sektorin sairaanhoidossa on suuria puutteita.

– Tarvittavat rokotukset on syytä tarkistaa terveydenhoidon ammattilaisilta ennen matkaa. Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä ulkoministeriölle tai Suomen edustustoille. Tarkemmat ohjeet löydät Ulkoministeriön sivuilta.

Lue lisää Meksikon matkaan varautumisesta ja turvallisuusasioistaUlkoministeriön sivuilta ja Meksikon Suomen Suurlähetystön sivuilta.

Lähde: Ulkoasiainministeriö/Meksikon matkustustiedote

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja