Matka-aikojen odotetaan pidentyvän – näin Helsingin nopeusrajoitukset muuttuvat

0:12

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi kaupungin katuverkon nopeusrajoitusten määrittämisperiaatteet sekä nopeusrajoitukset, joiden toteuttaminen on mahdollista välittömästi. Päätös yhdenmukaistaa nykyistä käytäntöä siten, että jatkossa kaikkien asuinalueiden tonttikatujen nopeusrajoitus on 30 kilometriä tunnissa.

Helsingin niemen alueen nopeusrajoitus on 30 kilometriä tunnissa, paitsi pääkaduilla ja niiden jatkeena olevilla reiteillä Länsi- ja Eteläsatamaan, joilla rajoitus on 40 kilometriä tunnissa. Muutos ei laske nopeusrajoituksia koko kaupungissa. Teollisuusalueiden tonttikatujen nopeusrajoitus on 40 km/h ja moottoriväylien nopeusrajoitus on 60–80 km/h. Pääkatujen nopeusrajoitus on esikaupunkialueilla 50 km/h ja kantakaupungissa Hakamäentien eteläpuolella 40 km/h.

Matka-aika voi hieman pidentyä, onnettomuudet vähenevät

Nopeusrajoitusten alentamisen perusteena on muun muassa liikenneturvallisuuden parantuminen. Pienemmillä nopeuksilla onnettomuuksia sattuu vähemmän ja niissä kuolee tai vammautuu vähemmän ihmisiä. Muita tavoitteita ovat muun muassa melun, liikenteen häiriöherkkyyden ja onnettomuuskustannusten vähentäminen sekä liikenteen välityskyvyn, ilmanlaadun, viihtyisyyden sekä jalankulun ja pyöräilyn olosuhteiden parantaminen.

Matka-aikoihin muutosten arvioidaan vaikuttavan vähäisesti ja pääasiassa vain ilta- ja yöaikoina. Onnettomuuskustannuksissa on arvioitu saavutettavan vuosittain noin kuuden miljoonan euron säästö, mikäli keskinopeudet laskevat muuttuvien nopeusrajoitusten kaduilla viidellä kilometrillä tunnissa.

Lähde: Helsingin kaupunginhallitus

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja