Matemaatikkojen uskomaton löytö: Tämä kaava kertoo, kestääkö parisuhteesi!

Miten saat elettyä onnellisena kultasi kanssa loppuun asti? Matemaatikko Hannah Fry selittää tuoreessa kirjassaan kaavan, joka ennustaa suhteen kestävyyttä.

Business Insider uutisoi ”rakkausmatemaatikko” Hannah Frysta, joka esittelee ajatuksiaan rakkauden matemaattisista kaavoista uudessa kirjassaan ja suositussa TED talk-puheessaan. Fryn mukaan paras indikaattori suhteen kestävyydestä on siinä, miten positiivisesti tai negatiivisesti pari suhtautuu toisiinsa.

Kirjassaan Rakkauden matematiikka Fry nostaa esiin psykologi John Gottmanin uraauurtavan työn, jossa vuosien ajan tutkittiin satoja pariskuntia ja seurattiin heidän kasvon ilmeitään, sydämen sykettään, verenpainetta ja sanavalintoja, joita he käyttivät keskustellessaan keskenään. Gottmanin tulokset osoittivat, että parit, jotka todennäköisemmin pysyivät yhdessä, kommunikoivat positiivisessa hengessä, kun taas negatiivisuuteen taipuvaiset pariskunnat päätyivät useammin eroon.

– Suhteissa, joissa kumpikin kokee olevansa onnellinen, huonoa käytöstä pidetään epätavallisena, Fry selventää. Esimerkiksi vaimo olettaa, että miehen kärttyisyys johtuu työstressistä tai huonoista yöunista.

– Negatiivisissa suhteissa tilanne on päinvastainen. Huonoa käytöstä pidetään normina.
Mies esimerkiksi siis olettaa, että vaimon äkäisyys on tyypillistä, ja johtuu ikävästä luonteenpiirteestä.

Onnellisen suhteen kaava

Gottman teki yhteistyötä matemaatikko Jame Murrayn kanssa selvittääkseen, miten negatiivisuuden kierre pääsee kehittymään. He laativat alla olevan kaavan, joka ennustaa sitä, miten negatiivisesti mies ja vaimo tulevat suhtautumaan toisiinsa keskustelun edetessä.

Fry selittää, että kaava pätee sekä hetero- että homopareihin, ja myös pitkissä seurustelusuhteissa oleviin.

Gottman ja Murray tulivat siihen tulokseen, että merkittävin tekijä suhteen kannalta on se, miten kumppanit vaikuttavat toisiinsa. Jos esimerkiksi mies sanoo jotain positiivista, kuten on samaa mieltä vaimonsa kanssa tai vitsailee, vaimo todennäköisesti vastaa vuorostaan positiivisella reaktiolla. Jos taas mies toimii negatiivisesti, vaimo todennäköisesti vastaa negatiivisuudella.

Negatiivisyyden kynnys ja sen merkitys

”Negatiivisuuden kynnys” osoittaa sitä kohtaa, jossa vaimo turhautuu mieheensä niin, että vastaa todella ikävästi. Fry kertoo kuvitelleensa, että parhaissa suhteissa tuo kynnys olisi todella korkealla, ja pariskunnat keskittyisivät hakemaan kompromisseja ja kohtaisivat ikävät asiat vasta, kun ne ovat oikeasti kasvaneet isoiksi ongelmiksi.

Tosiasiassa tilanne on päinvastainen.

– Kaikkein menestyksekkäimmät suhteet ovat niitä, joissa ”negatiivisuude kynnys” on todella matala, Fry kirjoittaa.

– Niissä suhteissa kumppanit antavat toistensa valittaa, ja tekevät jatkuvasti töitä korjatakseen pienen pienetkin ongelmat toistensa välillä. He eivät patoa tunteitaan, ja siksi pikkuasiat eivät pääse kasvamaan isommiksi ongelmiksi kuin mitä ne ovat.

Lisäksi onnellisilla pareilla on enemmän positiivista kuin negatiivista vuorovaikutusta keskenään, joten ongelmia kohdatessaan he ajattelevat mieluiten parasta ja luottavat toisiinsa. Kun pulmia tulee, he ottavat ne esille, korjaavat ne ja siirtyvät eteenpäin.

– Matematiikka vahvistaa vanhaa viisautta, jonka mukaan ei pidä mennä vihaisena nukkumaan, Fry toteaa.

Katso Fryn inspiroiva puhe siitä, miten löydät täydellisen kumppanin ja menestyt nettideittailussa!

Lue myös:

    Uusimmat