Märtha Louise pudotti vuosi sitten uutispommin ja julkisti suhteensa shamaaniin – tästä syystä prinsessan ilmoitus vetää asiantuntijat yhä sanattomiksi

7:59
Näin kuninkaallinen perhe reagoi, kun prinsessa Märtha Louise päätti perustaa enkelikoulun

Norjan prinsessa Märtha Louise ilmoitti vuosi sitten seurustelevansa amerikkalaisen shamaanin kanssa. Päätös järkytti norjalaisia ja suhde on ollut tiiviisti otsikoissa myös muualla maailmalla.

Norjan prinsessa Märtha Louise, 48, aiheutti kotimaassaan massiivisen kohun vuosi sitten. Prinsessa julkisti 12. toukokuuta seurustelevansa amerikkalaisen shamaanin Durek Verretin kanssa.

– Shaman Durek on muuttanut elämäni ja saanut minut ymmärtämään, että maailmasta löytyy pyyteetöntä rakkautta. Olen niin onnekas, että hän on poikaystäväni, Märtha Louise kirjoitti Instagram-tilillään.

– En valitse miestäni teidän toiveidenne mukaan. Tällä hetkellä tiedän vain, että me rakastamme toisiamme ja että olen todella onnellinen, hän vielä painotti ilmeisen tietoisena siitä, mitä tuleman pitää.

Prinsessan ennakointi osui oikeaan. Uutista ei otettu Norjassa vastaan hymyssä suin ja pari on ollut vuoden aikana säännöllisesti otsikoissa – eikä aina niin mairittelevista syistä. 

Norjalaislehti Se og Hør haastatteli useampaa asiantuntijaa aiheeseen liittyen ja kävi ilmi, että prinsessan ja shamaanin suhde saa vielä vuodenkin sulattelun jälkeen osan heistä miltei sanattomiksi.

– Suhde sai koko maan varpailleen. Se og Hør kirjoitti itse asiassa suhdehuhuista jo helmikuussa, mutta silloin ihmiset ajattelivat, että heidän välinsä ovat vain ammattimaiset, muistelee lehden kuninkaallisasiantuntija Caroline Vagle.

Samoihin aikoihin jo aiemmin henkimaailman asioista avoimesti puhunut ja oudon linnun maineessa ollut Märtha Louise aloitti Prinsessa ja shamaani -nimisen luentokiertueen rakkaansa kanssa. Vagle uskoo, että osa Durekiin kohdistuneesta alkujärkytyksestä liittyikin siihen, että kuninkaallisen tittelin käyttö kaupallisessa tarkoituksessa sai ihmiset pöyristymään.

Seksipaljastuksista nousi kohu

Syksyllä Norjassa tehtiinkin päätös siitä, ettei Märtha Louise saa käyttää titteliään kaupallisessa mielessä. Kritiikki ei kuitenkaan päättynyt. Norjassa järkytyttiin muun muassa siitä, kun Durek puhui podcastissa varsin avoimesti pariskunnan rakkauselämästä. Tämä ei jäänyt huomaamatta myöskään Ruotsissa, sillä myös Aftonbladet uutisoi lausunnoista, joiden mukaan seksisessiot saattavat kestää tuntikausia. 

– Shamaani sai niskaansa koko Norjan kansan. Hänen on täytynyt tuntea itsensä todella väärinymmärretyksi, eikä hän varmasti ole ymmärtänyt, mitä prinsessan poikaystävän on sopivaa sanoa ja mitä ei, Vagle arvelee.

– Uskon kyllä, että hän on sittemmin saanut neuvoja asiaan.

Soraäänistä huolimatta pariskunta on kuitenkin pysynyt yhdessä, vaikka koronaviruspandemia pakottaa rakastavaiset pysymään tällä hetkellä eri mantereilla. Durek asustaa Yhdysvalloissa, kun taas Märtha Louise tyttärineen on Norjassa.

Prinsessan ja shamaanin suhdetta on hämmästelty myös muualla maailmassa, muun muassa naapurimaassa Ruotsissa. Ruotsalaislehti Svensk Damtidningin kuninkaallistoimittaja Johanna Lejon arvelee, että syynä runsaalle mediahuomiolle on se, ettei Durek ole juuri pidätellyt mielipiteitään kertoessaan.

"Ei voisi koskaan tapahtua Ruotsissa"

Hän huomauttaa, että myös Ruotsin hoviin on naitu "taviksia", eikä esimerkiksi prinssi Carl Philipin puolison Sofia Hellqvistin tie prinsessaksi ollut helppo, koska hänellä oli menneisyys realitysarja Paratiisi hotellissa.

Samaisen lehden päätoimittaja Johan T. Lindwallin mielestä Durekin ilmestyminen Norjan kuninkaalliseen perheeseen on kuitenkin jotain, mitä ei ole nähty missään toisessa maassa.

– Kumpikaan Ruotsin prinsessoista ei olisi voinut tulla kotiin ja ilmoittaa rakastuneensa shamaaniin, hän tokaisee ja huomauttaa, että Ruotsissa kohun riitti aiheuttamaan aikoinaan myös se, että kruununprinsessa Victoria alkoi deittailla "vain" kuntosalilla työskennellyttä Daniel Westlingiä.

Se, päättyykö prinsessan ja shamaanin rakkaustarina yhtä onnellisesti kuin Ruotsin kuninkaallisten aikoinaan kohua herättäneet suhteet, jää nähtäväksi.

Jättääkö Märtha Louise Norjan?

Svensk Damtidningin haastattelema Se og Hør -lehden kuninkaallisasintuntija Anders Johan Stavseng ei pidä skenaariota mahdottomana.

– Märtha Louise muuttanee Durekin luo Los Angelesiin, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan. Hänellä ei juuri ole kuninkaallisia tehtäviä, joten se ei olisi iso muutos, eikä se myöskään yllättäisi norjalaisia.

Stavsengin mukaan päätökseen vaikuttanevat eniten prinsessan kolme tytärtä, jotka hänellä on avioliitostaan jouluna menehtyneenAri Behnin kanssa.

– Lasten koko elämä ja perhe ovat Oslossa. Märtha Louisen täytyy harkita tarkkaan, onko hän valmis viemään tyttärensä ulkomaille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja