Martat vinkkaa: Näin saat sopivan siistiä ilman stressiä - mutta täällä pitää olla siistiä

Ihmisiä on monenlaisia. Jotkut haluavat puunata kotinsa joulukuntoon hyvinkin tarkkaan ja hyvissä ajoin. Sitten on niitä joiden mielestä riittää kunhan roskat vie ulos. Joulusiivouksen laajuus riippuu tietenkin kodin perussiisteydestä ja omasta mielikuvasta siitä, miltä kodin pitäisi tuolloin näyttää.

Jouluaattoon on vielä viikko jäljellä. Jollet ole vielä aloittanut mitään kotisi jouluvalmisteluja, ei syytä huoleen. Ehdit vallan hyvin saada kotisi joulukuntoon ilman stressiä. Sopivan siisti koti riittää, lupaa Marttaliiton Teija Jerkku.

Sopivan siistin kodin saavuttamiseksi Jerkku suosittelee istumaan alas ja tekemään listan juuri sinulle välttämättömistä joulusiivouksista ja koristeluista. Joillekin joulusaunan siivous on ehdoton, jotkut imuroivat kirjojenkin takaa pölyt pois, jotkut haluavat tähdet ja kynttilät tuikkimaan.

Vessan oltava siisti

Tartu toimeen viikonloppuna, jos sinulla on vapaata. Mutta älä siivoa yksin. Jaa työt yhdessä puolisosi ja lastesi kanssa - joulusiivous on koko perheen asia. Joulusiivoukseksi riittää normaali perussiivous: lattioiden imurointi ja pesu, pölyjen pyyhkiminen pinnoilta, vessan siivous ja roskien vienti.

- Riittää, että yleisilme on siisti ja puhdas. Suursiivousta ei tarvita, järjestele kotiisi selkeyttä, Jerkku toteaa.

- Vessan on oltava siisti, oli mikä tahansa juhla kyseessä ja muista vaihtaa myös käsipyyhkeet. Tee eteiseen tilaa vieraiden takeille ja kengille. Vie olohuoneesta vanhat lehtipinot ja lelut pois ja laita turhat koriste-esineet sivuun.

Pari tuntia riittää hyvin

Jerkku lupaa, että kodin saa siistiin kuntoon hermoilematta kahdessa kolmessa tunnissa, kunhan kaikki osallistuvat ja tietävät mitä tehdä. Siivouksen jälkeen on joulukoristeluiden aika. Ripusta jouluvalot ja -koristeet ja silitä joululiinat.

- Jouluna on muutenkin pimeätä kun vieraat saapuvat. Himmennä valoja, sytytä kynttilöitä ja jouluvaloja tunnelmaa luomaan.

Etukäteen kannattaa myös miettiä, mitä ruokia on joulupöydässä tarjolla. Kysele muilta mitä kukin haluaa syödä ja miten ne hankitaan - tehdäänkö itse vai ostetaanko.

- Joulu kestää vain kolme päivää, Jerkku muistuttaa.

Valmistele yhdessä aattoa varten

Valmisteluja kannattaa tehdä niin paljon etukäteen kun vain pystyy. Jouluruokia kuten laatikoita, leivonnaisia ja jäädykkeitä voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen pakkaseen, jos sellainen on. Joulupöydän voi kattaa etukäteen ja serviettejä taitella iltaisin televisiota katsellessa.

- Aattoon jää aina kuitenkin kaikkea pientä tekemistä, joka voi viedä yllättävänkin paljon aikaa. Tärkeintä on tehdä valmistelut yhdessä perheen kanssa, koska joulu on meidän kaikkien juhla.

Perussiivous, siisti vessa, pölyjen pyyhkiminen ja tavaroiden järjesteleminen, sen enempää ei siisti joulu tarvitse.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat