Marko Lönnqvist eli vuosia gangsterina, kunnes pettyi "perheeseensä" ja puukotti jengipomoa – näin kova rikollinen ehti muuttaa elämänsä ennen kuolemaa

Marko Lönnqvist kuoli vain 41-vuotiaana. Noihin kymmeniin vuosiin on kuitenkin mahtunut uskomaton elämä: Lönnqvist istui vuosia vankilassa, kuului lähes 10 vuotta moottoripyöräjengiin, oli osallisena yhdessä Suomen suurimmista välienselvittelyistä jengieronsa yhteydessä ja kirjoitti kokemuksistaan kirjan. Viimeisinä vuosinaan hän korosti perheensä merkitystä.

Entisen Cannonball MC:n jäsenen ja kokemuksistaan kirjan kirjoittaneen Marko Lönnqvistin kuolema tuli julkisuuteen sunnuntaina.

Lönnqvist oli vasta 41-vuotias, mutta hän oli saanut jo viime syksynä vakavan sydänkohtauksen ja aivoinfarktin ja ollut kuukauden koomassa.

– Elämä oli sekunneista tai minuuteista kiinni. Se johtui terveydellisistä sukurasitteista ja steroidien yliannostuksesta, Lönnqvist kertoi sairaalasta päästyään MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa.

Ensimmäinen linnatuomio ajoi moottoripyöräjengiin

Lönnqvististä tuli jengirikollisuutta ja useita muita rikosaiheita julkisuudessa kommentoiva ”valtakunnangangsteri” kirjoitettuaan kirjan kokemuksistaan moottoripyöräkerho Cannonball MC:n jäsenenä.

Hän kertoo siinä elämästään avoimesti. Miten oli tehnyt nuorena pikkurötöksiä ja tapellut paljon ja ollut teininä kaveriporukassa, jossa käytettiin huumeita.

Amiksen jälkeen päivätyö tuntui tylsältä ja pian, vuonna 2001, häkki heilahti ensimmäisen kerran. Vankilassa hän tutustui Cannonballin jäseniin.

Lönnqvist kertoo videolla vankila-arjesta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

6:02

Lönnqvist on kertonut MTV Uutisten haastattelussa, että moottoripyöräkerhon riveihin ajoi myös katkeruus poliisia kohtaan. Lönnqvistin itsensä mukaan hän ei ollut syyllinen rikokseen, josta hänet ensimmäistä kertaa tuomittiin – ja poliisi tiesi sen.

– Käytännössä se meni suunnilleen näin: oli huumetta, se ei ollut kenenkään ja sitten se päätyi minun autooni ja se oli minun.  Se, kenen se oli, ei myöntänyt. Enkä minäkään halunnut muita syyttää. Sitten kaikki saivat tuomion. Minä istuin siitä kaksi vuotta ja kolme kuukautta, Lönnqvist kertoo haastattelussa.

– Vankilassa sitten tutustuin moottoripyöräkerholaisiin. Tuli vähän paha mieli koko oikeusjärjestelmää kohtaan ja ajattelin, että tehdään sitten isolla kädellä ja seuraavalla kerralla ollaan sitten syystäkin kiinni.

Cannonball-ero vuosikymmenten välienselvittely

Lönnqvistin kuvauksissa jengiarki on moottoripyöräilyä, kerhotiloilla pyörimistä, jatkuvia juhlia ja naisia.

Ensimmäinen vankilatuomio ei jäänyt lähimainkaan viimeiseksi. Kuuluessaan Cannonball MC:hen Lönnqvist tuomittiin muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta, törkeästä kiristyksestä, törkeästä pahoinpitelystä, vahingonteoista ja tapon yrityksistä sekä lukuisista eri talousrikoksista.

Lopulta, oltuaan tekemisissä kerhon kanssa lähes kymmenen vuotta, Lönnqvist halusi erota. Hänen viimeisin vankilatuomionsa tuli moottoripyöräjengiläisten aseellisesta välienselvittelystä vuonna 2011.

Hän kertoo kirjassaan puukottaneensa Cannonballin kakkosmiestä eroilmoituksensa yhteydessä, mikä johti välienselvittelyammuskeluun Helsingin Siilitiellä parkkipaikalla ja Itäväylällä.

Lönnqvist kertoo videolla eronsa syistä. Juttu jatkuu videon jälkeen.


– On niin sanottuja hyviä ja pahoja eroja ja tämä oli erittäin paha. Siinä oli kaikennäköisiä rituaaleja. Käytännössä välit olivat jäätävät ja riidat hirveät, Lönnqvist selitti myöhemmin MTV Uutisten haastattelussa.

–  Piti sitten vähän puukottaa ja ammuskella, että pääsi siitä irti. Lähdettiin yhdessä kaverin kanssa, mikä ei sinällään helpottanut. Oli kuitenkin joku messissä, eikä tarvinnut olla yksin pahaa maailmaa vastassa.

"Kukaan ei tiennyt, kuka sitä palettia hoitaa"

Lönnqvist on myöhemmin maininnut johtajuusongelmat ja vapauden puutteen syiksi Cannonball-eroonsa. Hän on kertonut tehneensä päätöksen edellisen vankilareissunsa aikana.

– Kukaan ei tiennyt, kuka sitä palettia hoitaa eikä se ollut enää sitä samaa kuin silloin, kun siihen lähdin. Tai en tiedä, onko se ollut sitä samaa sotkua alusta lähtien, mutta silloin se valkeni minulle. Ei tämä ole mitään brotherhoodia, tämä on jotain ihan muuta, hän kertoi MTV Uutisille.

– Pitäisi olla niin proud and free, mutta lopputulos on vähän kuin olisi kotiintuloajat. Ajetaan sinne, minne sanotaan, sitä vauhtia kuin sanotaan, ja siinä letkassa, kun sanotaan.

Lönnqvist on myöhemmin kertonut siitä, miten kerhon jäseniä pyritään aivopesemään tottelevaisiksi.

Etenkin juuri kerhoon liittyneitä pyritään myös tarkoituksella vieraannuttamaan muusta elämästään: kotiin ei koskaan pääse ajoissa ja vaimoa tai tyttöystävää kannustetaan pettämään – tai ainakin tilaisuuksia tarjotaan.

– Perhe on se kerho ja kaikki muu on turhaa.

Viimeiset vuodet puhtoinen perheenisä

Välienselvittelystä saamastaan viimeisestä vankilatuomiosta Lönnqvist pääsi koevapauteen vuonna 2015 ja koevapaudesta täysin vapaaksi vuonna 2016. Hänen kirjansaElämäni gansterina ilmestyi vapautumisen jälkeen ja hän vaikuttaa jatkaneen elämäänsä kaidalla tiellä personal trainerina.

Hän ei kuitenkaan koskaan katunut vuosiaan Cannonball MC:ssä.

– Olihan se kivaa ennen linnaa. Rahaa tuli ja meni. Lähinnä hauskanpitoon, huvitteluun ja nopeisiin autoihin. Ei sellaista elämäntyyliä saa millään Siwan kassan palkalla. Ei millään pahalla Siwan kassoja kohtaan. Olen matkustellut ympäri maailmaa, ajellut limusiinilla. Olihan se siistiä, hän muisteli haastattelussa.

– Silloin ei ollut lapsia, eikä mitään muutakaan suurta elämässä.

Vapauduttuaan hän pysytteli tästä huolimatta kaidalla tiellä, uskoo MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä. Sipilä tutustui Lönnqvistiin kirjan kirjoittamisen yhteydessä.

Sipilä kertoo, että vaikka rötöksiä ei tullut enää lisää, Lönnqvist ei elänyt vapautumisensa jälkeenkään kovin tyypillistä elämää.

– Hän eli vähän kirjan huumassa. Myös bodaaminen oli myös elämän yksi iso tarkoitus, Sipilä kertoo.

– Kun hän toipui edellisestä kohtauksesta, Facebook-kuvien mukaan hän oli jatkanut treenaamista. Ehkä vähän liian aikaisin.

Viimeisessä Instagram-päivityksessään maaliskuun lopussa Lönnqvist on Burger King -aterialla kahden poikansa kanssa.

Nyt kommenttikenttä on täyttynyt surunvalitteluista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja