Mainos

Ex-Cannonball paljastuskirjassaan: Jengi pyrki aivopesemään jäseniään

Cannonball-moottoripyöräjengiin kuuluneen Marko Lönnqvistin ura rikollisena alkoi pikkurötöksillä, jotka vähitellen eskaloituivat isompiin rikoksiin ja lopulta linnatuomioihin.

– Lapsena leikittiin poliisia ja rosvoa, mutta sitten siitä tulikin todellisuutta. Kiinnijäämisen pelko, siitähän se jännitys syntyi, Cannonball-moottoripyöräkerhossa jäsenenä ollut Lönnqvist kuvailee Huomenta Suomessa.

Lönnqvistin  ja MTV:n rikostoimittaja Jarkko Sipilän toimittama uutuuskirja Elämäni gansterina -kirja paljastaa laajasti, miten moottoripyöräjengiin päädytään, millaista elämä on sisällä jengissä, ja myös sen, millaista on olla vankilassa nyky-Suomessa.

Aivopesua ja minuuttiaikatauluja

Lönnvistin mukaan moottoripyöräjengi pyrkii aivopesemään jäseniään. Kirjassa mies paljastaa, että oma tahto pyritään viemään, minuus halutaan pirstoa ja miehistä rakennetaan uskollisesti tottelevia puudeleita pittbullin ruumiissa.

– Ainoa vain, että ihan jokainen ei bodaa itseänsä pittbulliksi. Siellä on niitä puudeleita puudelin sielussa jengiliiveissä myös.

Moottoripyöräjengissä oli Lönnqvistin mukaan tarkkoja sääntöja ja rajoitteita. Mielikuva äärettömästä vapaudesta ja miesten välisestä solidaarisuudesta oli vain harhaa. Vapautta haikaileva Lönnqvististä tuntui, että häntä vahdattiin.

6:42

– Kuin olisi kotiintuloajat, vaikka pitäisi olla vapaus. Todellinen biker-elämä on sitä, että lähtee yksin tai kaverin kanssa kiertämään Eurooppaa, ei se että lähdet minuuttiaikataululla jonnekin tekemään ei mitään, ottamaan pari selfietä matkalla ja olemaan, että hashtag-gangstalife, Lönnqvist lataa.

– Ei se ollut kivaa. Suurimmalla osalla reissuista oli hirveä kiire sinne ja takaisin, hyvä kun ehti krapulassa toipua, hän jatkaa.

Toisin kuin perhekeskeiseksi kuvailussa mafiayhteisössä, on suomalaisen moottoripyöräjengin todellisuus erittäin yksinäinen. Parisuhteisiin ei kannustettu.

– Kerho on se perhe, kaikki muu on turhaa.

Irti jengistä

Lönnqvist istui vankilassa ensimmäistä kertaa vuonna 2001. Viimeisin tuomio tuli 2011 moottoripyöräjengiläisten aseellisesta välienselvittelystä. Siitä kaikille osallistuneille haettiin yhteensä 65 vuotta vankeustuomioita. 

Lönnqvist halusi eroon Cannonball MC:n riveistä. Jengielämä ei ollut sitä, mitä hän oli alun perin uskonut sen olevan. 

– Siellä alkoi menemään puurot ja vellit sekaisin. Ei enää tiennyt, kuka sitä palettia hoitaa. Se valkeni minulle, ettei se ollut mitään brotherhoodia, vaan jotain ihan muuta, Lönnqvist kuvailee.

Lönnqvist pääsi koevapauteen joulukuussa 2015, ja koevapaus päättyi lauantaina. Lönnqvist pyrkii pysymään jatkossa kaidalla tiellä. 

– Suurin osa tuomioistani on talousrikoksia. Jos niitä ei tee, ei tule mitään. En ole tietoisesti laittamassa nimeäni johonkin firman papereihin ja polttamassa papereita, hän naurahtaa.

Ex-Cannonball ei edelleenkään pelkää moottoripyöräjengiläisiä.

– Sanoisin, että noin puolet on pikkupoikia, jotka vetävät jengiliivit päälle. Mutta tottakai jengissä on vaarallisiakin ihmisiä, hän muistuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.