Marko Anttila kulkenut kovan tien Leijonien kapteeniksi MM-finaaliin – ”Vinoiltu ja v*******u sieltä sun täältä”

Marko Anttila on nyt kansan lemmikki, mutta vielä muutama vuosi sitten sitä ei olisi uskonut. 203-senttinen ”Mörkö” on rakentanut uransa ja lunastanut asemansa valtavalla työllä.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Morella!

MM-kisojen mitalipelit sunnuntaina 26.5.:

Pronssiottelu Venäjä-Tshekki klo 16.45 C More Sport 1 ja MTV3
Finaali Kanada-Suomi klo 21.15 C More Sport 1 ja MTV3

Kaikki ottelut suorana C Morella. Suoratoistona ottelut katsottavissa vain cmore.fi-palvelussa.

Anttilan koko on hänen paras avunsa, mutta aiemmin se aiheutti lähinnä naureskelua. Vaikka Anttila on aina ollut kookas, hän oli uransa alkuvuosina fyysisesti raakile.

Hän nousi kuitenkin 19-vuotiaana SM-liigaan Ilveksessä kaudella 2004-05 pelattuaan edellisellä kaudella kakkosdivisoonaa. Anttila pelasi Ilveksessä seitsemän kautta, kunnes tie vei TPS:ään ja hän otti jättiloikan uudelle tasolle. Hän takoi 36 tehopistettä ja oli aivan yllättäen keväällä 2012 MM-kotikisamiehistössä.

Kukahan tämä Anttila on, oli monen kysymys. Anttilan olemus herätti ihmetystä entistä suuremmalle yleisölle. Sen jälkeen on tullut KHL:ää, MM-kisoja ja olympialaiset. Tällä hetkellä hän on yksi Leijonien tärkeimmistä pelaajista ja kansan lemmikki.

– Onhan Marko upea jätkä. Siinä on malliesimerkki sille, että ei ole ihan tuotu kaikkea tarjottimella, Harri Pesonen sanoi eilen Venäjä-voiton jälkeen.

Lahjakkuus on ollut olemassa, onhan Chicago varannut Anttilan NHL:äänkin. Hän kävi jopa harjoitusleirillä, mutta ei koskaan päässyt taalaliigaan. Nykyiseen asemaansa Anttila on raivannut tiensä äärettömän kovalla työllä päämäärätietoisesti. Samalla hän on pitänyt nöyrän ja muut huomioivan asenteen läsnä.

– Hieno tarina kenelle vain. Pirusti on jätkä tehnyt hommia urallaan ja on ottanut kuraa niskaansa varmasti ihan huolella. On vinoiltu ja v*******u sieltä sun täältä, Pesonen sanoi hieman kiihtyneenä.

– Nyt jätkä vetää upeaa kautta ja upeaa turnausta. Hienoa seurata, kun tuollainen jätkä liidaa meitä, Pesonen jatkoi.


Anttila haki hanakasti maalia koko alkusarjan ajan, mutta palkintoa ei tullut. Sitten, kun paikka oli kaikkein kovin, ”Mörkö” iski. Hän runnoi maalin edestä 4-4-tasoituksen puolivälierässä kolmannen erän lopussa. Eilen hän pamautti Andrei Vasilevskin jalkojen välistä välierän ainoan maalin ja vei Suomen MM-finaaliin. Huomenna hän vie joukkueensa kultaotteluun kapteenina.

– Olen hemmetin ylpeä tästä joukkueesta, että olemme siellä. Ei mennä asioiden edelle, katsotaan mitä peli tuo tullessaan, mutta saamme varmasti sen, mitä ansaitaan, Anttila sanoi.

"Jätkät rakastavat"

Anttilan puheenvuoro siitä, miltä tuntuu johdattaa Suomi kapteenina MM-finaaliin kuvastaa häntä osuvasti. Hän ajattelee ensimmäisenä muita. Paikka on saavutettu yhdessä, kyse ei ole hänen henkilökohtaisesta ylpeydestään. Toiseksi hän pysyy nöyränä, kuin odottaen, että vain kaikkien yhteinen suoritus voi antaa sen mitä joukkue ansaitsee.

Päävalmentaja Jukka Jalonen hymyilee leveästi, kun hän ajattelee sitä, millaiseen asemaan Anttila on parissa viikossa suomalaisten silmissä noussut.

– On se aika uskomaton juttu kyllä, että näin on tosiaan käynyt, Jalonen sanoi.

Jalosella oli helppo työ valita Anttila joukkueen kapteeniksi. Hän tuntee Anttilan jo kaukaa, ensimmäisen kerran hän pelasi Jalosen johtamassa MM-joukkueessa juuri tuolloin 2012.

Vaikka joukkueessa olisi NHL-miehiä tai ketä hyvänsä, Anttila olisi Jalosen joukkueessa kapteenistossa.

– Hän veti niin hyvin tuon leirityksen ajan ja tunsi kaikki pelaajat, jotka siellä oli, ettei ollut mitään epäselvää, kenet valitaan, Jalonen sanoi.

33-vuotiaan Anttilan asema joukkueessa on kiistaton. Jalosen äänessä on hänelle harvinaista lämpöä.

– Jätkäthän rakastavat ”Stretsiä”. Hän on niin empaattinen ihminen ja kaikesta näkyy epäitsekkyys sekä joukkueen eteen pelaaminen. Mikäs sen hienompaa, että tuollainen kaveri päästi tämänkin pelin ratkaisemaan, Jalonen sanoi.

– Sitten se tarina, mistä hän on tullut. Ikääkin alkaa jo olemaan, mutta joka vuosi hän on vain kehittynyt ja mennyt eteenpäin kovan työn ansiosta. Joka vuosi on tullut paremmaksi ja paremmaksi, ja ikää on yli 30 vuotta. Se on todella kova suoritus kyllä ja pitää hattua nostaa. Uskon, että kyllä Mörköä Suomen kansa rakastaa tällä hetkellä, Jalonen hymähtää.

Niin rakastaa. Meemejä, lauluja ja Mörkö-maniaa. Hän ei säästy siltä itsekään, siitä pitävän joukkuekaverit huolen. Veljellinen naljailu kuuluu asiaan, kuten Mikko Lehtosen näkemys Anttilan kahdesta ratkaisevasta maalista kertoo.

– Säästelee näihin tärkeisiin. Ei alkusarjassa tarvittu vielä. Nyt kun Stretsiä tarvitaan, niin ”Strutsi” laittaa kiekot sisään.

Lue myös:

    Uusimmat