Markku Kanervan ratkaisut kummastuttivat – näin Huuhkajat-luotsi selitti taktiikkaansa: "Yksi syy oli fanaattinen yleisö"

Suomi pelasi epätyypillisen rohkealla pelitavalla Ukrainaa vastaan, mikä kostautui lukuisina vaarallisina vastaiskuina. Päävalmentaja Markku Kanervan mukaan pelitavassa otettiin tietoinen riski.

Helsingin Olympiastadionin lauantai-iltana täyttänyt yleisö sai heti ottelun alussa polttoainetta hurmiolleen, kun Suomen hyökkäys keskikentän tuella haki ahnaasti pallon vastustajalta hyökkäyspäässä. Teemu Pukin käynnistämä vastaisku johti Robin Lodin vaaralliseen laukaukseen kohti Ukrainan maalia.

Tilanne oli näyte Markku Kanervan valitsemasta rohkeasta prässipelaamisesta, jossa Ukrainan alakerralle annettiin painetta neljän miehen voimin. Muitakin onnistuneita pallonriistoja nähtiin, mutta enemmän kentällä toteutui valitun pelitavan uhkakuva, Ukrainan vaaralliset vastaiskut.

Kun keskikentän Robin Lod ja Glen Kamara pelasivat normaalia ylempänä, heidän taakseen avautui tiloja, joissa Ukrainan laitahyökkääjät pääsivät mellastamaan hämmentävän vapaasti. Keskikentän pohjalla Thomas Lamin osaksi jäi sammutella näitä tulipaloja yksin.

Kuin ihmeen kaupalla Ukraina hyödynsi tuloksellisesti edellä kuvatun asetelman vain kertaalleen 2–1-voitossaan, kun se iski avausmaalin Joona Toivion syöttöharhasta, ja Andri Jarmolenko laukoi pallon verkkoon Lamin vaimeasta estelystä piittaamatta.

Ottelutapahtumiin nähden Suomi olisi voinut hävitä Ukrainalle yhden sijaan hyvinkin kolmella maalilla, niin paljon Ukrainalle avautui vaarallisia hyökkäyksiä pitkälti Suomen heikosta kenttätasapainosta johtuen.

Kanervan epätyypillisen rohkea lähestyminen MM-karsintojen kannalta huipputärkeässä ottelussa kummastutti pelin aikana ja myös sen jälkeen, minkä vuoksi asia nousi esille myös lehdistötilaisuudessa.

Kanerva sanoi ottaneensa pelitavassa tietoisen riskin. Myös yleisön tuki – tai paine – vaikutti peliin.

– Halusimme aloittaa aktiivisesti ja näyttää isännän otteet ja katsoa sitten, miten Ukraina siihen reagoi. Neljä minuuttia meni, ja kolahti omiin. Jouduimme tappioasemaan ja oli suunnitelmana, että nostetaan prässiä. Se oli tietoinen riski. Yksi syy oli se, että fanaattinen yleisö oli meitä kannustamassa ja odottikin varmasti aktiivista puolustuspelaamista, Kanerva selvitti.

Vaativa prässipelaaminen toimi Kanervan näkemyksen mukaan vaihtelevasti.

– Ajattelin, että kavereilla oli virtaa siihen. Välillä se toimi ja välillä ei. Päästiin tasoihin, mutta valitettavasti Ukraina tuli uudelleen johtoon. Jouduttiin taas tappiotilanteeseen, jolloin riskejä on välillä pakko ottaa, Kanerva jatkoi.

Toinen vaihtoehto olisi ollut valita konservatiivisempi 4–4–2-ryhmitys ja pelata tiiviimpänä pakkana lähempänä omaa maalia. Se olisi suojellut vaara-alueita paremmin mutta myös luovuttanut pallohallinnan selvemmin Ukrainalle.

– Nyt saimme muutaman hyvän riiston ylhäällä, ja he eivät päässeet pyörittämään peliä. Heillä on kuitenkin hyviä laatupelaajia. Tuon tason pelaajilla riittää vauhtia, ja heillä on taitoa pitää palloa ahtaissa paikoissa. Ne ovat tärkeitä ominaisuuksia vastahyökkäyspelaamisessa, Kanerva jatkoi.

Kanerva myönsi Ukrainan päässeen pelaamaan palloa helposti hyökkääjilleen Suomen puolustuslinjan edessä. Lisäksi juoksuvoimainen keskikenttä antoi kolmikolle tulitukea vastaiskuissa.

– Kyllä se oli tiedossa, että Ukraina on hyvä vastahyökkäysjoukkue, Kanerva sanoi.

Suomen kokemat takaiskumaalit jäivät harmittamaan Kanervaa ottelun jälkeen. Ensimmäisessä vaaran aiheutti jo mainittu harhasyöttö, toisessa koko joukkue jähmettyi rajaheittoa puolustettaessa suorastaan anteeksiantamattomalla tavalla. Ketjureaktion käynnisti Jukka Raitalan merkkausvirhe.

– Ei sitä kukaan odottanut, että heittäjää ei tarpeeksi hyvin seurattu. Se varmaan yllätti kaikki. Ei tuollaisia saisi sattua, Kanerva harmitteli.

1–2-tappio tiesi Suomen MM-karsintaurakalle lähes kuolettavaa iskua. Illuusio jatkokarsintapaikasta on toki vielä elossa, mutta edellyttää todennäköisesti kahdesta seuraavasta ottelusta täyttä pistepottia.

Tiistaina Suomi on vierasottelussa Kazakstanissa ensimmäisen pakkovoiton edessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja