Heikosti puolustanut Huuhkajat kuin kipsissä – Ukraina-tappio osoitti pahoja puutteita ja ajoi Suomen pakkovoiton rakoon

Avauspuoliajan kuin kipsissä pelannut Suomi hävisi MM-karsintaottelun Ukrainalle lähes täpötäydellä Olympiastadionilla lukemin 1–2. Toisen puoliajan kiri jäi ponnettomaksi.

Suomi joutui lähtemään elintärkeään MM-karsintaan Ukrainaa vastaan siipirikkoisena, sillä keskikentän keskustasta uupui useampia vakionimiä.

Thomas Lam peri yleensä kapteeni Tim Sparville kuuluvan pelipaikan keskikentän pohjalla, kun muut tuuraajaehdokkaat Rasmus Schüller ja Kaan Kairinen olivat estyneitä. Pelipaikan lisäksi Lam sai käyttöönsä yleensä Sparvilla olevan pelinumeron 14.

Yleisön luoma tunnelma ottelun alussa oli huumaava ja tarttui aggressiivisesti aloittaneeseen kotijoukkueeseen.

Kolmannella minuutilla Huuhkajien ahnas prässi puri Ukrainan puolustukseen, joka menetti pallon Teemu Pukille. Maalitykki pääsi juoksemaan rangaistusalueen sisälle, mutta hänen laukauksensa estettiin. Jatkopallo putosi Robin Lodille, joka lähetti vaarallisen laukauksen oikealla jalallaan. Ukrainan maalivahti Andri Pjatov torjui kudin vaivoin.

Yleensä luotettavan topparin Joona Toivion syöttöharha omassa päässä neljännellä minuutilla kostautui kuitenkin välittömästi takaiskumaalina. Ukraina sai pelattua pallon vaara-alueelle suurimman tähtensä Andri Jarmolenkon jalkoihin. Tämä irtautui vaivatta Lamin vartioinnista ja ampui oikealla jalallaan aivan tolpan juureen 20 metristä. Kierteinen pallo ohitti heittäytyvän Lukas Hradeckyn ja upposi sisään.

Se oli jääkylmä suihku lähes täydelle yleisölle Olympiastadionilla ja leikkasi valtaosan siitä hurmiosta, jonka vallassa ottelu oli alkanut.

Tämän jälkeen Ukraina vei, ja Huuhkajat vikisi.

Suomi kuitenkin iski pelin kuvan vastaisesti kaivatun tasoituksen 29. minuutilla, kun Robin Lod keskitti kulmapotkusta pallon Joel Pohjanpalon päähän. Hyökkääjän puskun Pjatov vielä torjui vaivoin tolppaan, mutta paluupallossa kärkkäimpänä oli Teemu Pukki, joka sysäsi pallon verkkoon ukrainalaispuolustajien nenien edestä.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Tasoituksen luoma ilo oli kuitenkin lyhytaikainen, ja Suomen puolustus huojui yhä. Keskikentällä Lam ei onnistunut tukkimaan ammottavaa aukkoa, jonka ylös nousseet Lod ja Glen Kamara jatkuvasti puolustuksen eteen jättivät.

Jälkikäteen ajateltuna oli virhe laittaa Kamara niin ylös keskikentällä, kun hänen avujaan olisi tarvittu enemmän puolustuslinjan edessä molempiin suuntiin pelattaessa.

34. minuutilla Ukraina nousi jälleen johtoon peliesityksiin nähden ansaitusti. Suomi puolusti omassa päässä rajaheittoa luvattoman löysästi. Ensin miehensä unohti Jukka Raitala ja seuraavana omalla rangaistusalueella lepsusti keskitystä esti Lam.

Lopulta isokokoinen ukrainalaiskärki Roman Jaremtshuk pääsi lakaisemaan pallon verkkoon vapaasta paikasta maalin edestä, laidalta auenneen hyökkäyksen päätteeksi.

Voittomaaliksi jäänyt osuma oli todella epätyypillinen näyte Suomen oman pään puolustuspelistä.

Peli piristyi vaihtojen myötä

Suomen valmennus reagoi tappioasemaan lopulta 61. minuutilla, kun kiistatta heikon ottelun pelanneet laitapuolustaja Nikolai Alho ja keskikenttämies Thomas Lam otettiin vaihtoon Niko Hämäläisen ja Urho Nissilän tieltä.

Jukka Raitala puolestaan siirtyi vasemmalta puolustuksen oikealle laidalle. Raitalaa oltiin jo ottamassa vaihtoon, mutta Alho loukkasi nilkkansa. Raitalan vaihtokomennus tuli lopulta 77. minuutilla, kun Ilmari Niskanen saapui vaihtopenkiltä tuomaan hyökkäysvoimaa laidalle.

Vaihdot piristivät Suomen pelaamista, kun Kamara siirtyi alemmas keskikentällä ja sai parikseen toisen pallonhallintapelin erikoismiehen Nissilän. Hämäläinen toi selvästi hyökkäysvoimaa vasemmalle laidalle.

Samalla Ukraina vetäytyi suojelemaan johtoaan passiivisemmin ja antoi Suomelle aloitteen.

Tasoitusta metsästänyt Suomi sai aikaan useampia vaarallisia hyökkäyksiä, mutta maalintekoyrityksissä sihti oli kehno yhtä Robin Lodin ampumaa vapaapotkua lukuun ottamatta. Sen Pjatov torjui, eikä paluupalloon päässyt Paulus Arajuuri kyennyt painamaan vetoaan avopaikasta maalia kohti.

1–2-tappio jättää Suomen tuloksellisesti ahtaalle MM-karsintalohkossa ja pakkovoiton rakoon vieraspelissä Kazakstanissa tiistaina. Tulosta enemmän kysymysmerkkejä nostattavat Markku Kanervan suojattien heikkoudet keskikentällä ja puolustuksen laidalla.

Kanervan onneksi pelikiellosta vapautuva Rasmus Schüller tuo tasapainoa keskikentälle. Ukraina-ottelun perusteella Urho Nissilä on puolestaan jälleen askeleen lähempänä avauskokoonpanon paikkaa, kun taas Thomas Lamin taso ei vaikuttanut tällä hetkellä riittävän näihin otteluihin.