Kommentti: Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva teki Ukrainaa vastaan kolme suurta virhettä

Suomi pelasi Ukrainaa vastaan uhkarohkeasti ottelussa, jota se ei olisi saanut hävitä. Pahinta oli, ettei ongelmalliseen tilanteeseen reagoitu käytännössä koko pelin aikana, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Ville-Veikko Valta.

On vaikea käsittää, miksi juuri Ukrainaa vastaan ja miksi juuri nyt päävalmentaja Markku Kanerva lähti pelaamaan koko MM-karsintojen kannalta Suomen tärkeintä ottelua niin epätyypillisellä pelitavalla.

Alkuvilkaisun perusteella Huuhkajien ryhmitys oli toki vanha tuttu 5–3–2, ja oletus olikin, että peli rakentuisi tutusti puolustuksen kautta. Jo alkuminuutit kuitenkin osoittivat, että Suomi prässää Ukrainaa vastaan korkealta ja rohkeasti tavalla, joka jättää keskikentälle ammottavia aukkoja.

Aiemmin Kanervan pelitavassa on korostunut kenttätasapainon säilyttäminen. Joukkue on aina valmis puolustamaan, vaikka pallonmenetys johtaisikin vastustajan nopeaan vastaiskuun. Nyt kuitenkin ottelussa, jota se ei missään nimessä olisi saanut hävitä, Suomi uhrasi keskikentän tasapainon täysin prässäyksen alttarilla ja ahdisti poissaolijoiden tuuraajaksi kutsutun pohjapelaajan Thomas Lamin vaikeaan rakoon.

Käytännössä tuo pelityyli nosti kolmen pelaajan keskikentältä kaksi Lamin vierellä pelannutta pelaajaa, Robin Lodin ja Glen Kamaran, ajoittain lähes samaan rintamaan hyökkääjien Teemu Pukin ja Joel Pohjanpalon kanssa. Lodin ja Kamaran taakse jäivät ammottavat aukot niin sanottuihin taskuihin, jotka suorastaan kutsuivat Ukrainan vaaralliseksi tiedettyjä laitahyökkääjiä.

Vaikka Suomen alkuminuuteilla päästämä takaiskumaali saikin alkunsa toppari Joona Toivion syöttöharhasta, Thomas Lam joutui täysin yksin Ukrainan tähteä Andri Jarmolenkoa vastaan. Lam puolusti tilanteen heikosti, mutta ei saanut apua muilta.

Valittu pelitapa tuntuu vielä erikoisemmalta, kun etukäteen tiedossa oli, että Lam saattaa hyvinkin olla Huuhkajien heikoin lenkki. Nyt tuo heikkous vain korostui Olympiastadionin nurmella.

Toinen virhe valitussa pelitavassa oli Kamaran roolitus keskikentällä. Suomen pallollisen pelaamisen kannalta aiemmissa otteluissa ylivoimaisesti tärkein pelaaja oli nyt normaalia selvästi ylempänä kentällä ja siten pitkiä jaksoja täysin pelin ulkopuolella.

Kun Lam ei onnistunut pelinavaamisessa toivotulla tavalla, vikkeläjalkaista Kamaraa olisi tarvittu käynnistämään hyökkäyksiä alempana. Nyt pallon saadessaan Kamara oli usein selkä vastustajan maalia päin niin kutsutussa negatiivisessa peliasennossa, eikä silminnähden ollut sinut uuden roolituksensa kanssa.

Kamara pelasikin selvästi paremmin, kun hänet sijoitettiin Lamin vaihtokomennuksen jälkeen keskikentän pohjalle ottelun 62. minuutilla. Tässä toki auttoi pallon kanssa rauhallisen Urho Nissilän sisääntulo ja johtoaan suojelleen Ukrainan vetäytyminen.

Edelliseen seikkaan liittyy Kanervan kolmas ja ehkä kaikkein raskauttavin virhe Ukraina-ottelussa.

Vaikka jo ensimmäisen vartin jälkeen Suomen pelaamisen edellä mainitut puutteet ja vastustajan potentiaali hyödyntää niitä paistoivat selvästi katsomoon, Kanerva ei reagoinut tilanteeseen mitenkään ennen kuin pelistä kaksi kolmasosaa oli jo takana.

Pelitapahtumiin nähden Kanerva sai olla kiitollinen, että lukemat olivat säilyneet niin pitkään säädyllisinä. Ukrainan jokainen vastaisku aiheutti vaaraa Suomelle, sillä taitava vastustaja suorastaan käveli yli kotijoukkueen keskikentästä.

Samalla Ukraina pystyi myös pelaamaan jatkuvasti kolmelle hyökkääjälleen maata pitkin Suomen puolustuksen eteen, kun Kanerva oli valinnut kolmen topparin linjassa mies miestä vastaan puolustuksen.

Kanervan puolustukseksi on toki sanottava, ettei Ukrainan 2–1-voittomaali aiheutunut hänen valitsemastaan pelitavasta, vaan laitapuolustaja Jukka Raitalan heikon puolustamisen käynnistämästä ketjureaktiosta staattisessa rajaheittotilanteessa.

Suomen puolustuksen kuin korkin avannut pelaaja oli rajaheiton antanut Oleksandr Tymtshyk.

– Ei sitä kukaan odottanut, että heittäjää ei tarpeeksi hyvin seurattu. Se varmaan yllätti kaikki. Ei tuollaisia saisi sattua, Kanerva harmitteli.

Suomen MM-karsintojen jatkomahdollisuuksien kannalta Ukrainalle koettu tappio oli kirvelevä. Huuhkajien on käytännössä nyt pakko voittaa Kazakstanissa tiistaina ja mielellään myös marraskuussa Bosnia ja Hertsegovinassa. Kotiottelusta Ranskaa vastaan kun on turha budjetoida ennakkoon pistettäkään.

Ukraina-ottelu oli peli, josta Suomelle olisi jatkohaaveiden kannalta luultavasti riittänyt tasapelikin. Juuri siksi niin uhkarohkea ja haavoittuva pelitapa tuntuu räikeältä virhearviolta.

MM-karsintojen D-lohkon tilanne

Ottelut

Voitot

Tasapelit

Tappiot

Maaliero

Pisteet

Ranska

6

3

3

0

8-3

12

Ukraina

6

1

5

0

8-7

8

Bosnia-H.

5

1

3

1

7-6

6

Suomi

5

1

2

2

5-7

5

Kazakstan

6

0

3

3

5-10

3

Lue myös:

    Uusimmat