Marja on pukeutunut kierrätysvaatteista ompelemiinsa vaatteisiin jo 15 vuotta: "Päälläni on nytkin pussilakanasta tehty mekko"

Marja on pukeutunut kierrätysvaatteista- ja kankaista ompelemiinsa vaatteisiin jo viisitoista vuotta 1:45
Marja pukeutuu kierrätysvaatteista- ja kankaista ompelemiinsa vaatteisiin.

Evakkojen jälkeläisenä tarkkaan tavaroiden käyttöön kasvanut hyvinkääläisnainen käyttää vain ja ainoastaan käytettyjä vaatteita, joista suuri osa on itse tehtyjä.

Hyvinkääläinen Marja Huuskonen kertoo MTV Uutisille siirtyneensä käyttämään ainoastaan käytettyjä vaatteita. Osan hän on myös ommellut itse uuteen uskoon.

– Päälläni on takki ja mekko, jotka on ommeltu pussilakanasta. Kaulassani on yhden neuleen alaosa ja jalassani on villahousut, jotka on tehty samasta neuleesta, kertoo tyylitietoinen Huuskonen.

Huuskonen sanoo kierrätyksen olevan peräisin lapsuuden kodistaan Ilomantsin korvesta.

– Olen evakkojen jälkeläinen ja meillä kaikki käytettiin tarkkaan. Minulle tehtiin alla kouluikäisenä isän takista, hiihtohousut ja kummitädin kangas hiihtotakiksi.

Huuskonen sanoo äitinsä maatalon emäntänä saaneen apua ja neuvoja kotiteollisuusneuvonta-asemalta.

– Itse siirryin vuonna 2008 käytettyihin vaatteisiin ja kankaisiin, minkä jälkeen en ole juuri uusia ostanut. Kaikki materiaali löytyy nykyisin kierrätettynä.

Parhaimmat kierrätysvaatteet menevät nopeammin kiertoon

Huuskosen mukaan kierrätyksen suosion ja kierrätysvaatteiden kankaiden laadun ymmärrys on vaikeuttanut hyvien tuotteiden löytämistä.

– Nyt, kun ymmärretään kierrätys – niin nyt täytyy etsiä. Nykyisin kankaan ja vaatteiden laatu on huonontunut selvästi.

Huuskonen iloitsee, että hänellä on isot varastot kierrätysvaatteita ja -kankaita kotona.

– Ne ovat hyvälaatuisia kankaita. Nyt pitäisi kerätä kaikki vanhat hyvälaatuiset kankaat talteen ja ruveta siitä tekemään uutta vaatetta.

Huuskonen toteaa olleensa edelläkävijä laadukkaan materiaalin keräilyssä, minkä hän uskoo olevan pitkän kokemuksen ansiota.

–  Minulla on ollut vaatteista uusia tehdessäni periaatteena "zero waste", ja aika pitkälti olen onnistunutkin. 

Vaikka tavoitteet ovat korkealla, myöntää Huuskonen välillä lipsuneensa tavoitteestaan.

– Ne voi käyttää todellakin  loppuun, vaikka ruusuke viimeisistä (kankaanpaloista). Aina ei jaksa tehdä pienempää kuten rannekkeita, mutta hatunkin olen tehnyt viidestä eri palasta.

Lue myös:

    Uusimmat