Marin ja Vanhanen kertovat, että Säätytalon neuvotteluissa oli muutama isompi kysymys, yksi koski Veikkausta: "Huoleen on aina syytä"

Hallitus kokoontuu kuumiin budjettineuvotteluihin – näin ministerit kommentoivat päivän rupeamaa Säätytalon portailla 24:56
Näissä alkutunnelmissa Säätytalon portailla oltiin

Tänään Säätytalolla käydyissä neuvotteluissa suurimpina kysymyksinä nousivat esiin Veikkauksen ja kuntien tilanne. Ministereiden ja valtiovarainministerin esityksen välillä on miljardien eroja.

Hallitus kokoontui tänään kello 11 Säätytalolle kuulemaan ministeriöiden olennaisimmista tarpeista vuoden 2021 budjettia koskien. Kyseessä on uusi käytäntö. 

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) avasivat neuvottelua medialle tänään iltapäivällä. 

– Muutama isompi kysymys sieltä nousee esille ensi vuoden budjettiin liittyen, Marin sanoo.

– Tietenkin tämä koronatilanne ja siitä johtuva epävarmuus. Sitten siellä on kuntien taloudelliseen tilanteeseen liittyviä huolia veikkausvoittovarojen aleneman johdosta. Tietenkin järjestöjen tilanne on yksi sellainen iso kysymys, joka budjettiriiheen tulee ratkottavaksi.

Vanhasen mukaan Säätytalolla käytiin "hyvät keskustelut".

– Epävarmuutta ensi vuoteen liittyen on paljon. Pääministeri hyvin totesi, että suurimpia yksittäisiä avoinna olevia kysymyksiä ovat ehdottomasti kunnat ja Veikkaus. Korona aiheuttaa varmasti ensi vuodellekin kuluja ainakin rokotteiden osalta. 

– Aukkoa on edelleen ministereiden esityksen ja valtiovarainministerin esityksen välillä. Miljardien ero siinä on, mutta se ei ole sinällään uutta.

Valtiovarainministeri sanoo, että syksyn budjettiriihi ei tule olemaan helppo, mutta nyt kaikki ovat kartalla siitä, minkälaisia odotuksia eri valtionhallinnon suunnilla on.

Marin: "En tulkinnut presidentin puhetta niin"

Puheenaiheena oli myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön suurlähettiläspäivien puhe.

Marin kertoo lukeneensa presidentti Niinistön puheen, mutta ei tulkinnut sitä niin, että presidentti olisi kritisoinut elvytyspakettia.

– En tulkinnut sitä niin, että hän olisi arvostellut tätä elpymisratkaisua. Hän esitti huolen siitä, että pidetäänkö pitkällä aikavälillä kiinni yhteisistä pelisäännöistä ja onko niistä pidetty kiinni. En katsonut, että se koski yksittäistä ratkaisua, Marin täsmentää.

Vanhanen on Marinin kanssa samoilla linjoilla.

– Huoleen on aina syytä, mutta pitää korostaa sitä, että kesällä tehdyt ratkaisut ovat kertaratkaisuja. Ne eivät ennakoi mitään jatkossa, eivätkä luo mitään oikeuskäytäntöä tulevaisuuteen.

Lisäksi eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) ja työministeri Tuula Haatainen (sd.) kommentoivat tänään medialle Finnairin ilmoitusta massiivisten yt-neuvottelujen aloittamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat