Ministerit synkeinä Finnairin yt-neuvotteluista, paljastavat Finnairin valmistelevan muutosturvaohjelmaa: "Tämä on historian pahin kriisi"

Finnair aloittaa yt-neuvottelut – 1 000 työpaikkaa vaakalaudalla 1:08

Ministerit kertovat Finnairin valmistelevan muutosturvaohjelmaa ja irtisanotulle henkilöstölle pyritään löytämään työpaikat. Rahallisen lisätuen mahdollisuus ei ole pois suljettu. 

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) ja työministeri Tuula Haatainen (sd.) kommentoivat tänään medialle Finnairin ilmoitusta massiivisten yt-neuvottelujen aloittamisesta

– Tämä on todella synkkä uutinen, ei sinivalkoisten siipien päivä. Tämä on ilmailualan synkkä, musta pilvi sinivalkoisten siipien yllä. Me haluamme omistajana tukea sitä, että Finnair selviää tästä kriisistä. Tämä koronakriisi on ilmailualan historian pahin kriisi. Kaikki lentoyhtiöt taistelevat olemassaolostaan, mutta Finnairia rasittaa myös tiukka matkustusrajoitepolitiikkamme, Tuppurainen sanoo.

Finnairilla on Tuppuraisen mukaan erittäin vaikea haaste edessä.

– Me haluamme tukea vastuullista henkilöstöpolitiikkaa ja tiedämme, että yhtiössä valmistellaan muutosturvaohjelmaa, jolle annamme täyden tuen, hän jatkaa.

Hallitus myönsi keväällä Finnairille 700 miljoonan euron tuen – Tuppurainen ei kiellä lisätuen mahdollisuutta

Hallitus päätti toukokuussa tukea Finnairin toimintaa 700 miljoonalla eurolla. Tuppurainen ei suoraan kiellä lisätuen mahdollisuutta.

– Sellaisesta ei ole vielä tehty päätöksiä. Me seuraamme tilannetta hyvin tarkoin, mutta Finnairin osalta yhtiön toipuminen ja lentomatkustamisen palautuminen ennalleen näyttää nyt siirtyvän entistä kauemmas tulevaisuuteen. Jo sovitusta lentämisen lisäkapasiteettia on jouduttu perumaan, Tuppurainen toteaa.

– Pääomistajana olemme sitoutuneet siihen, että tuemme yhtiötä tämän vaikean kriisin yli. Finnair on meille strategisen intressin yhtiö ja se on monesta syystä Suomelle erittäin tärkeä. Ei voi kuvitella, että joku toinen lentoyhtiö hoitaisi meidän elinkeinoelämän tarpeet.

Tuppurainen ei avaa mainittua muutosturvaohjelmaa tarkemmin, vaan kertoo, että yhtiö valmistelee sitä ja tiedottaa omasta puolestaan ohjelman valmistumisesta. 

– Edellytän omistajana, että kaikki valmistellaan hyvässä, tunnollisessa vuoropuhelussa henkilöstön kanssa. Toistaiseksi näin on tehty ja olen tästä hyvin iloinen.

Haatainen: ”Uskon, että löydämme heille jatkotyöpaikat”

Myös Haatainen kommentoi lomautusten ja irtisanomisten olevan surullista kuultavaa. Hän kertoo olleensa heti tänään uutisen kuultuaan yhteydessä Uudenmaan Ely-keskukseen ja TE-toimistoon.

– Olen pyytänyt heitä etsimään kaikki mahdolliset keinot, joilla saadaan nämä ihmiset työllistettyä uudelleen. Meillä on aiempaa kokemusta siitä, että mitä nopeammin lähdetään heti alussa liikkeelle ja käydään tilanteet läpi yhteistyössä työntekijöiden kanssa, sitä paremmin työllistyminen on onnistunut.

Haatainen korostaa, että on hyvä asia, että Finnairin henkilöstö on hyvin koulutettua.

– Uskon, että heillä on hyvät mahdollisuudet tällä hyvällä yhteistyöllä löytää myös jatkotyöpaikka.

Finnair kertoi tänään vähentävänsä 1000 työpaikkaa. Lisäksi tuhansien työntekijöiden lomautukset jatkuvat. 

Suunnitellut henkilöstövähennykset ovat osa säästötavoitetta, jonka Finnair on tänään päivittänyt 80 miljoonasta eurosta 100 miljoonaan euroon. 

Lue myös: