Maria Ylipää oopperadebyytistään: Loiri kannusti rooliin

Savonlinnan oopperajuhlilla oopperadebyyttinsä laulava Maria Ylipää sai Kullervo-oopperan sokean laulajan rooliin kannustusta konkari Vesa-Matti Loirilta.

Aulis Sallisen kirjoittama, Kalevalaan ja Aleksis KivenKullervo-näytelmään perustuvan Kullervo-oopperan uutuustuotanto saa ensi-iltansa Savonlinnan oopperajuhlilla huomenna lauantaina.

Savonlinnan oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti on tehnyt Kullervon roolituksessa rohkeitakin valintoja. Sokean laulajan rooliin hän valitsi musikaaleista tutun Maria Ylipään, joka astuu nyt 90-luvun kantaesityksessä nähdyn Vesa-Matti Loirin saappaisiin.

Ylipää on samalla myös ensimmäinen sokean laulajan roolin tekevä nainen.

– Se, että nainen kertoo tarinan, tuo rooliin lisää traagisuutta ja koskettavuutta. Tarinassa naisen kohtalo on niin hurja, Ylipää miettii.

– On hirveän mukava päästä kertomaan tämä kauhea tarina, hän lisää.

Ylipää kertoo tavanneensa Vesa-Matti Loirin itsenäisyyspäivänä, ja jutelleensa sokean laulajan roolista tämän kanssa.

– Loiri on ollut opettajani Teatterikorkeakoulussa, ja minulla on häntä kohtaan kunnioittava suhde. Hän kannusti minua rooliin, ja yhdessä totesimme, että olemme hyvin erilaisia tulkitsijoita, ja sokean laulajan roolista tulee minun tekemänä väistämättä hyvin erilainen.

Pelottaako näyttelijätärtä hypätä vahvana tulkitsijana tunnetun Loirin saappaisiin?

– Ei pelota. Jokainen näyttelijä tekee roolin omista lähtökohdista, ja muokkaa siitä omannäköisen, ylipää miettii.

– Minusta on vain kivaa päästä tekemään tämä rooli ensimmäisenä naisena, hän lisää. 

Lue myös:

    Uusimmat