Maria Ohisalo MTV Uutisille: Puolueemme viestinnässä on tehty virheitä, keskustan ja vihreiden kuohunnasta on mentävä eteenpäin – "Tämä on ollut rankka vuosi kaikkinensa"

Hallituksen sisällä, etenkin keskustan ja vihreiden välillä, kuohui eilen voimakkaasti. Tänään äänenpainot ovat rauhallisempia.

Vihreiden puheenjohtajan, sisäministeri Maria Ohisalon mukaan eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat käyneet keskustelua tilanteen rauhoittamisesta.

– Meidän täytyy mennä tästäkin eteenpäin. Meillä on edelleen erittäin hyvä hallitusohjelma ja paljon saavutettavaa yhdessä, Ohisalo kommentoi MTV Uutisille.

Ohisalo ei vastaa suoraan kysymykseen siitä, aiheuttaako hallituskumppani keskustalta tullut raju kritiikki kolhun hallitusyhteistyöhön.

– Tämä on ollut rankka vuosi kaikkinensa. Korona on pistänyt monet asiat uusiksi, ja koko tämä perustuslakivaliokunnan pitkä käsittely on tietysti ollut myös monella tavalla rankka ja vaikea, Ohisalo toteaa.

– Nyt on varmasti hyvä vetää vähän henkeä ja jatkaa sitten ensi vuotta paremmalla askelluksella yhdessä.

Viestinnässä on ollut virheitä, myöntää Ohisalo

Vihreiden puheenjohtaja myöntää puolueensa viestinnässä olleen viime viikkoina virheitä.

– Se on ihan selvää, Ohisalo sanoo.

Ohisalo ei erittele, mitä virheitä vihreät on viestinnässään tehnyt.

Oletettavasti kyse on esimerkiksi puolueen Instagram-päivityksestä, jossa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kuvan päälle oli asetettu sitaatti "Mitään väärää tai lainvastaista ei ole tapahtunut. Toiminta lasten auttamiseksi on ollut asianmukaista.".

Kuva oli asiayhteydessä, jossa sitä edelsi kuva, jossa kerrottiin sitaatin sisällön olevan perustuslakivaliokunnan kuulemien asiantuntijoiden enemmistön näkemys. 

Vihreät myönsi Twitterissä varsin nopeasti, että kyseessä oli viestinnän virhe.

Ohisalo itse on saanut kritiikkiä pysyteltyään toistaiseksi verraten taustalla Haavistoa viime viikkoina ympäröineessä kohussa.

Keskustelut kävivät eilen kiivaina

Perustuslakivaliokunta antoi viime viikolla mietinnön, jonka perusteella ulkoministeri Haavisto toimi lainvastaisesti syksyllä 2019.

Haavisto ryhtyi tuolloin valmistelemaan konsulipäällikkö Pasi Tuomisen siirtoa pois tehtävistään, kun ministeri ja virkamies olivat erimielisiä al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta.

Keskusta äänesti eilisessä eduskunnan luottamusäänestyksessä kansanedustaja Hannu Hoskosta lukuun ottamatta Haaviston luottamuksen puolesta.

MTV Uutisten tietojen mukaan keskustan eduskuntaryhmässä oli useita muitakin edustajia, jotka olivat vielä ennen keskustan ryhmäkokousta valmiita äänestämään Haavistolle epäluottamusta.

Antamastaan luottamuksesta huolimatta keskustan johtohahmot arvostelivat Haaviston ja vihreiden toimintaa päivän aikana rajusti.

Esimerkiksi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi MTV Uutisille keskustan luottamuksen vihreisiin olevan "erittäin ohut".

Keskustelut myös kulissien takana kävivät MTV Uutisten tietojen mukaan varsin kiivaina.

Marin: "Ehkä kaikkien olisi syytä hieman rauhoittua"

Tänään keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko katsoi kommenteissaan eteenpäin.

– Eilen oli politiikan paha päivä. Sinänsä arviomme tilanteesta, äänestyksestä ja sen taustoista, [eivät] ole mihinkään muuttuneet, Saarikko sanoi ennen hallituksen iltaneuvotteluja.

– Mutta pitää mennä eteenpäin. Hallituksen toimintakyky on tosi tärkeä asia Suomelle, Saarikko jatkoi.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) toivoo hallituksen sisäisen kuohunnan laantuvan.

– Ehkä nyt olisi syytä kaikkien hieman rauhoittua tämän aiheen tiimoilta, Marin sanoi ennen neuvotteluja.

– Meillä on isoja asioita hallituksen pöydällä käsittelyssä, ja toivon että armo ja energia keskitetään ennen muuta näiden asioiden ratkaisuun.

Juttua täydennetty kello 19.10 lisätiedoilla vihreiden tekemästä Instagram-päivityksestä.

Lue myös:

    Uusimmat