Antti Kurvinen MTV Uutisille: Keskustalla on erittäin ohut luottamus vihreisiin – "Toivon, että Sanna Marin miettii, kuka on hänen hallitukseensa sopiva ulkoministeri"

3:46
Keskusta ei hyväksy Haaviston toimintaa – "käyttäytynyt jopa ylimielisesti".

Keskusta ei halua lamauttaa hallitusta, mutta luottamus vihreisiin hallituskumppanina on "erittäin ohut". Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen toivoo MTV Uutisten haastattelussa sekä vihreiden että pääministerin miettivän, kuka sopii ulkoministeriksi.

Eduskunta äänesti tänään ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) luottamuksen puolesta äänin 101-68.

Keskusta äänesti kansanedustaja Hannu Hoskosta lukuun ottamatta muun hallituksen mukana luottamuksen puolesta.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen toivoo kuitenkin Haaviston itsensä, vihreiden, sekä pääministeri Sanna Marinin (sd.) miettivän nyt Haaviston edellytyksiä jatkaa ministerinä.

– Maria Ohisalon ja vihreän puolueen pitää itse miettiä, minkälaisia ministereitä heillä on, Kurvinen sanoo.

–  Viime kädessä vastuu siitä, että meillä on uskottava ulkoministeri ja että meidän hallitus on toimintakykyinen ja myös näyttää uskottavalta, kyllä se on pääministeri Marinilla. Toivon, että vihreät ja Marin nyt miettivät asiaa, Kurvinen jatkaa.

Kurvisen mukaan keskusta ei halua olla "vihreiden kotisiivooja", joka ratkoo vihreiden omia ongelmia.

"Pääministeri ei voi vältellä omaa vastutaan"

Keskusta äänesti ulkoministerin luottamuksen puolesta Kurvisen mukaan siksi, ettei puolue halunnut kaataa tai lamauttaa hallitusta.

– Kun sairaalat täyttyy, ja eletään koronan toisen aallon laella, tämä maa tarvitsee hallitusta, Kurvinen toteaa.

Haastattelussa Kurvinen kuitenkin sanoo myös, että keskustan luottamus hallituskumppani vihreisiin on "erittäin ohut".

Kurvinen peräänkuuluttaa pääministeri Marinilta vastuunkantoa.

– Pääministeri ei voi vältellä omaa vastuutaan. Pääministerillä on yleisvastuu koko hallituksen toiminnasta ja johtamisesta. Toivottavasti pääministeri sen vastuun täysimääräisesti myös tässä asiassa kantaa.

– Toivon, että myös pääministeri Sanna Marin miettii, kuka on hänen hallitukseensa sopiva ulkoministeri.

Tästä kaikki alkoi

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan mietinnön mukaan Haavisto toimi lainvastaisesti valmistellessaan virkamiehen siirtoa toisiin tehtäviin al-Hol-jupakassa.

Ministeri Haavisto ryhtyi syksyllä 2019 valmistelemaan konsulipäällikkö Pasi Tuomisen siirtoa pois tehtävistään, kun ministeri ja virkamies olivat erimielisiä al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta.

Valmistelua jatkettiin sen jälkeenkin, kun al-Hol-asiat oli jo otettu pois Tuomiselta.

Keskustan eduskuntaryhmä ei Kurvisen mukaan hyväksy Haaviston toimintaa asiassa.

Hallitusyhteistyö voi yhä jatkua

Ennen kaikkea keskusta ei Kurvisen mukaan kuitenkaan hyväksy sitä, kuinka Haavisto on "käyttäytynyt ylimielisesti" eikä ole katunut toimintaansa.

– Meidän keskustalaisten mielestä Haavisto ei ole katunut millään tavalla. Hän pyrki selittelemään, että tarkoitus pyhittää keinot.

Suuresta luottamuspulasta huolimatta keskusta voi Kurvisen mukaan jatkaa hallituksessa vihreiden kanssa hallitusohjelman takia.

– Meillä on monia hyviä asioita, joita voisimme viedä eteenpäin, jos kaikki aika ei menisi näiden sekoilujen selvittämiseen. Toivon mukaan nämä sekoilut saadaan nyt loppumaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja