Vihreiden jakama Haavisto-kuva herättää närää sosiaalisessa mediassa – puolue kiirehti poistamaan kuvaparin: "Oli virhe käyttää tekstiä"

Vihreät yrittivät taivutella hallituspuoluiden jäseniä pehmeämmälle linjalle Haaviston Al-Hol -käsittelyssä – mitä tämä aiheuttaa perustuslakivaliokunnan uskottavuudelle? 2:28
Katso myös: Vihreät yrittivät taivutella perustuslakivaliokunnan hallituspuoluiden jäseniä pehmeämmälle linjalle Haaviston Al-Hol -käsittelyssä – mitä tämä aiheuttaa perustuslakivaliokunnan uskottavuudelle?

Vihreiden julkaisema kuva ulkoministeri Pekka Haavistosta (vihr.) herättää ihmetystä sosiaalisessa mediassa sen ristiriitaisen viestin vuoksi. Kuvan ja sen viestin on kuitenkin tarkoitus olla kaksiosainen. 

– Aikamoista, kirjoittaa entinen kansanedustaja Mikael Jungner Twitterissä jakamansa kuvan yhteydessä.

Jungnerin julkaisussa on kuvakaappaus vihreiden jakamasta Instagram-tarinasta, jossa ulkoministeri Pekka Haavisto poseeraa vienosti hymyillen. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

– Mitään väärää tai lainvastaista ei ole tapahtunut. Toiminta lasten auttamiseksi on ollut asianmukaista, lukee kuvassa valkoisin kirjaimin.

Julkaisu ei enää näy vihreiden Instagram-tilillä

Viesti ristiriitassa perustuslakivaliokunnan mietinnön kanssa

Tekstillä viitataan Haaviston ministerivastuuasiaan, josta perustusvaliokunta sai eilen valmiiksi mietintönsä. 

Valiokunnan mukaan ministerisyytekynnys ei ylity. 

Haaviston päätös siirtää ulkoministeriön konsulipäällikkö toisiin tehtäviin oli kuitenkin valiokunnan mietinnön mukaan hallintolain ja ulkoasiainhallintolain vastaista ja siksi moitittavaa.

Vihreiden jakaman yksittäisen kuvan teksti onkin ristiriidassa perustuslakivaliokunnan tekemän lopputuleman kanssa.

Kuvan viesti oli osa muuta kokonaisuutta

Jugnerin jakama kuva on osa vihreiden sosiaalisessa mediassa julkaisemaa kokonaisuutta, jonka toinen, aiempi osa muuttaa viestin merkitystä.

– Valiokunta on kuullut yhtätoista asiantuntijaa. Lausunnoista näkyy kuultujen asiantuntijoiden enemmistön selvä kanta:, kuuluu viestin ensimmäinen osuus. 

Näin ollen vihreät haluavat sanoa viestissään, että enemmistö asiantuntijoista, joita perustuslakivaliokunta oli tapauksen tiimoilta kuullut, oli sitä mieltä, ettei Haavisto rikkonut toimillaan lakia, mikä pitää paikkansa. 

"Presidenttiys on haave, jos..."

Kuva ja vihreiden viestintä on herättänyt voimakkaita tunteita sosiaalisessa mediassa. 

Mikael Jungnerin julkaisun kommenteissa osaa aiheeseen ottaa myös Helsingin pormestarikisaan mahdollisesti osaa ottava Kirsi Piha.

– Haaviston kannattaisi nyt kyllä itse pistää tällaiselle stoppi, Piha kirjoittaa. 

– Kyllä, presidenttiys on kohta enää haave, jos tämä viestintälinja saa vihreissä jatkoa, Jungner vastaa Pihan kommenttiin.

Sen lisäksi, että Jungnerin jakama kuva aiheutti kommenttiosiossa paljon närää, keskustelun edetessä kommenteissa myös puolustettiin vihreitä ja ulkoministeri Haavistoa. 

Eräs Mikael Jungnerin julkaisun lukenut laittoi kuvat kommentissaan vierekkäin kipakan tekstin kera.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

– Kun irrottaa kuvan asiayhteydestä, niin saa kivasti mustamaalattua kohdettaan. Todella selkärangatonta toimintaa sinulta, Anna Suova-Hakala kirjoitti Jungnerille vastaukseksi. 

Kiihkeiden tunteiden lisäksi Vihreiden viestintä on herättänyt hilpeyttä. MustRead.fin strategi Heikki Pursiainentviittasi vastaavan vitsikkään kuvaparin itsestään.

Vihreät kiirehti poistamaan kuvat

Myös itse puolue havaitsi kuvaparin aiheuttaneen huomion. Vihreiden viestinnässä reagoitiin tilanteeseen poistamalla kuvaparin sosiaalisesta mediasta. Viestinnän mukaan kuvapari oli otos ulkoministerin blogista

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

– Olemme poistaneet storyn, ettei väärinkäsitys pääse leviämään. Oli Vihreiden viestinnän virhe käyttää tekstiä helposti väärinkäsityksiä herättävässä muodossa, vihreiden Twitter-tilillä viestitään. 

Voit lukea vihreiden perustelut kokonaisuudessaan täältä

Vihreät jätti eriävän mietinnön

Perustuslakivaliokunta ei ollut eilisessä mietinnössään yksimielinen.

Valiokunnan mietintöön sisältyy vastalause, jonka takana ovat Haaviston puoluetoverit, perustuslakivaliokunnan jäsen Bella Forsgren (vihr.) ja varajäsen Mari Holopainen (vihr.).

He katsovat, ettei Haavisto olisi rikkonut lakia. 

Vihreiden mielestä Haaviston toiminta oli al-Holin lasten oikeuksien toteutumisen kannalta välttämätöntä.

– Valiokunnan enemmistö ei anna riittävästi painoarvoa perus- ja ihmisoikeuksien asettamalle juridiselle velvoitteelle toimia, Forsgren kommentoi tiedotustilaisuudessa.

Haavistolla hallituspuolueiden tuki

Marin kertoi asiasta eilen Twitterissä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Juttua muokattu 10.12.2020 kello 14.49: Lisätty vihreiden kommentti puolueen Twitter-tililtä ja muokattu otsikkoa sitaatilla. 

Lue myös:

    Uusimmat