Mainos

Mallipomon jäljiltä paljastuneet rikokset vain jäävuoren huippu?

Kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski epäilee, että kaksi viikkoa sitten käräjäoikeudesta tuomion saaneen ohjelmatoimistoyrittäjän jäljiltä voi löytyä vielä lisää uhreja.

– Uskoisin, että me olemme jäävuoren huipussa. Siellä saattaa olla hyvin paljon asianomistajia, joista me emme tiedä, Velitski kertoo MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa.

Joensuulainen Tero Eronen ehti työskennellä pitkään nuorten naisten kanssa viihdealalla. Seksirikosepäilyjä koskevan poliisitutkinnan kohteeksi hän joutui noin vuosi sitten, kun Helsingin poliisi tarttui saamiinsa tiedustelutietoihin.

Velitski kehuu väkivaltarikosyksikön toimintaa.

– Arvosana on täysi kymppi. He on tehneet äärettömän tehokasta työtä pitkän aikaa ja tunteja säästämättä.

Poliisi löysi uhrit omien tutkimustensa avulla. Velitskin mukaan monet naiset ovat kieltäneet rikoksen jopa itseltään.

– Se on keino paeta sitä asiaa. Kokemus on niin hirveä, että sitä ei pysty edes itse käsittelemään ajatuksen tasolla. Moni ei pysty puhumaan perheenjäsenilleen saati, että menisi viranomaisten puheille, Velitski kertoo.

Moni tarvitsee terapiaa pitkään

Uhrien kärsimykset ovat moninaisia. Käräjäoikeuden tuomion julkisessa selosteessa kerrotaan, että heillä on ollut muun muassa masennusta, keskittymisvaikeuksia, univaikeuksia ja itsetuhoisuutta.

– Moni tarvitsee pitkäaikaista terapiaa, jotta ylipäätään pystyy sen asian kanssa elämään. Jotkut selviävät vähän vähemmällä, mutta joillekin jää elinikäiset vauriot, Velitski kuvailee.

Jos joku kokee tulleensa tällaisen rikoksen uhriksi, miten hänen pitäisi toimia?

– Ensisijaisesti pitäisi tietenkin ottaa yhteyttä poliisiin. Poliisi on se, joka asiaa ryhtyy tutkimaan. Meillä on myös hyviä järjestöjä, joista saa apua. Tällaisia ovat esimerkiksi Pro-tukipiste ja Tukinainen.

Tero Eronen sai Helsingin käräjäoikeudessa 12 vuoden ja kuuden kuukauden tuomion muun muassa törkeistä raiskauksista, seksuaalisista hyväksikäytöistä, ihmiskaupasta ja tapon yrityksestä. Käräjäoikeus listasi tuomiossaan yhteensä 47 rikosta.

Eronen itse kiistää edelleen syyllistyneensä rikoksiin. Hän valittaa tuomiostaan hovioikeuteen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.