Makwan Amirkhani kohtaa New Yorkissa uransa pahimman vastustajan – lajipioneeri vihjaa: "Sitten vasta kova peli alkaa"

UFC-ottelija Makwan Amirkhani näyttää Ivan Puopololle, miten tehdään anakonda-kuristus 1:35
Makwan Amirkhani näytti kuristusotetta Huomenta Suomessa.

Suomalainen vapaaottelija Makwan Amirkhani, 30, kohtaa lauantaina New Yorkin Madison Square Gardenissa uransa toistaiseksi kovimman UFC-vastustajan Shane Burgosin, 28. Lajipioneeri Jan Tilles pitää Amirkhanin voittosaumoja hyvinä.

Yhdysvaltalainen Burgos majailee höyhensarjan UFC-rankingissa 12:ntena. Amirkhani ei ole 15 parhaan listalla.

– Vapaaottelussa on mahdoton ennustaa lopputulosta tarkkaan. Mikään helppo ottelu tuo ei ole Makulle, mutta mahdollisuudet ovat hyvät ja uskon, että tähdet voisivat olla tällä kertaa kohdillaan, Tilles kommentoi MTV Urheilulle.

Lajin parissa vuosikymmeniä toiminut, entinen FightSport-lehden päätoimittaja Tilles muistuttaa, että Amirkhani on treenannut paljon ulkomailla.

– Hänen pitäisi olla kovassa iskussa. Sitä on aina vaikea arvioida, mikä henkinen puoli on, mutta kyllä Amirkhani itsevarmalta vaikuttaa. Uskon, että kaikki palikat on siltä puolelta kasassa.

Amirkhani ainakin laukoi tuoreeltaan Betsafen videolla kovaa tekstiä.

– Miten ottelussa tulee käymään, sitä en voi paljastaa. Mutta mä ennemmin kuolen sinne kuin tulen häviäjänä pois, Amirkhani tykitti.

Amirkhani sanoi valmistautuneensa kolme kuukautta Burgos-ottelua varten.

– Kunto on kova. Olen tyytyväinen, kaikin puolin valmis.

"Nyt lunastukset pitää lunastaa"

Viimeksi Amirkhani otteli kesäkuun alussa Tukholmassa ja voitti brittiläisen Chris Fishgoldin anakondakuristuksella. Hiljattain suomalainen allekirjoitti UFC:n kanssa neljän ottelun jatkosopimuksen, ja Burgos-ottelu on näistä matseista ensimmäinen.

UFC:ssä Amirkhani on aiemmin urallaan voittanut viisi ottelua ja hävinnyt kerran. Burgosilla on UFC:stä sama rekordi.

– Amirkhanin peli paranee aina koko ajan. Painitaustaisena hänen painipuolensa on aina ollut hyvä. Tappiot ovat tulleet pystyottelussa. Hän on silti pystyotteluakin parantanut ihan hirveästi vuosien varrella, Tilles arvioi.

Tilles kokee Amirkhanin ylipäätään nousseen urallaan uudelle tasolle. Seuraavana etappina on nousta höyhensarjan rankinglistalle eli 15 parhaan joukkoon.

– Näiden neljän ottelun aikana se paikka pitää saada. Täällä ei mitään ilmaisia lounaita jaella.

– Organisaatio on nähnyt, että hänessä on potentiaalia, ja nyt ne lunastukset pitää lunastaa, Tilles paaluttaa.

Makwan Amirkhani palasi komeasti UFC-kehään 0:42
Makwan Amirkhani teki kesäkuun alussa selvää Chris Fishgoldista.

"Mahdollisuus top-10:een"

Amirkhani itsekin arvioi, että paljon kulminoituu henkiseen puoleen. Tilles kokee, että Amirkhani on ollut koko uransa ajan itse itsensä pahin vastustaja.

– Välillä on ollut pitkiä ottelutaukoja ja on tehty muuta, on keskitytty kirjojen kirjoittamiseen, realityhommeleihin ja muihin tällaisiin. Jos keskittyminen on ollut nyt vapaaottelussa täysin, uskon, että hänellä on mahdollisuus top-10:een.

Jo voitto Burgosista avaisi todennäköisesti kovia näkymiä.

– Jos tästä voitto tulee, seuraava ukko on todennäköisesti top-10:stä. Amirkhani nousisi voiton myötä top-15:een ja sitten vasta kova peli alkaa – top-10:ssä on kuitenkin huippuäijiä. Mitään helppoa ei ole todellakaan tuloillaan.

Tilles arvioi, ettei tappio Burgosille olisi vielä ”maailmanloppu”, mutta kahta tai varsinkaan kolmea ottelua neljästä ei olisi varaa hävitä.

– UFC:llä on ollut kautta aikojen kylmä peli ja hyväkin politiikka. Kun neljän ottelun sopimuksia tehdään, se on tulos tai ulos -homma, Tilles summaa.

Lue myös:

    Uusimmat