Mainos

Maksukortteihin liittyvä rikollisuus kasvaa

17:14

Maksukortteihin liittyviä rikoksia on ilmoitettu viime kuukausina huomattavasti normaalia enemmän. Kortteihin liittyvät väärinkäyttötapaukset ovat tekniikan ansiosta siirtyneet kopioinnista verkossa tapahtuviin rikoksiin ja korttien varastamiseen.

Kortti on korvannut käteisen monen suomalaisen lompakosta. Kortilla maksaminen koetaan Suomessa yleisesti varsin turvalliseksi, mutta kortin käyttäjä saa silti olla aina tarkkana.

Vuosittaiset maksuvälinepetokset ovat kasvaneet vuosi toisensa jälkeen. Vielä vuonna 2007 petoksia ilmoitettiin poliisille yhteensä reilusti alle 4000. Viime vuonna maksukorttipetosten yhteisilmoitusmäärä oli jo lähellä 6500 tapauksen rajaa.

Viime vuoden tasaantuneen ja jopa laskevan trendin jälkeen tänä keväänä ilmoitetuissa rikoksissa on ollut selvä piikki.

– Pitkät trendit osoittavat, että lievää kasvua on jatkuvasti. Siinä on muutakin selittäviä tekijöitä kuin rikollisuus, muun muassa kansalaisten aktiivisuus, rikosylikonstaapeli Tero Toivonen Keskusrikospoliisista kertoo.

Vielä muutama vuosi sitten isona ongelmana ollut korttien fyysinen kopiointi on saatu Suomessa kuriin kehittyneen tekniikan sekä sirukorttien avulla.

– Valtaosa vääriin käsiin päätyvästä maksukorttidatasta päätyy nimenomaan verkon kautta. Haittaohjelmilla, viruksilla ja suorilla hakkeroinneilla, Toivonen luettelee.

Pin-koodin suojaus tärkeää

Suomalaiset ovat petranneet taitojaan kortilla maksamisessa. Pin-koodi muistetaan peittää nykyisin aiempaa paremmin.

– Huomattavasti parantuneet, tämmönen kansalaistietämys on tästä asiasta lisääntynyt, palvelutuotannon johtaja Jukka Ruotsalainen maksukorttipalveluita tarjoavasta Nets Oy:stä kiittelee.

Koodin suojauksen ohella Ruotsalainen kiteyttää tärkeimmät keinot suojautua väärinkäytöksiä vastaan.

– Nettiostoksessa katsoo, että se on Verified by Visa tai MasterCard SecureCode. Jos ei ole kumpikaan näistä, niin katsoo, että siellä on se ehjä lukko siinä yhteydessä ja suojattu yhteys.

– Pidä korttia kuin käteistä. Pidä pin-luku aina erillään kortista, mielellään omassa muistissa. Tallenna kortin sulkunumero kännykkään kortin hukkumisen varalta, Ruotsalainen luettelee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.