Mainos

Maksukanavat pimenevät osassa kodeista – Näin varmistat, että televisiokanavat näkyvät kotonasi

2:14

Televisioiden maksukanavat siirtyvät Suomessa toukokuun 17. päivä kokonaan teräväpiirtoaikaan. Tämä tarkoittaa sitä, että monen suomalaisen pitää hankkia uusia laitteita seuratakseen lähetyksiä myös jatkossa. Suurempi mullistus koittaa kolmen vuoden päästä, kun myös ilmaiskanavat hylkäävät vanhan lähetystekniikan.

Maksukanavat sammuvat toukokuun puolivälissä kokonaan antennitalouksissa, joissa televisio ei pysty vastaanottamaan teräväpiirtolähetyksiä. Televisiossa pitää olla DVB-T2-viritin ja Antenna Ready HD -merkintä. Kaapeliverkkoa muutos ei koske.

– Television jakelutekniikka muuttuu. Siellä otetaan käyttöön uusi versio digitaalisesta tekniikasta ja katsojien on tähän valitettavasti sopeuduttava, sanoo Viestintäviraston erikoisasiantuntija Kari Kangas.

Faktalaatikko:

Koko Suomen antennitelevisioverkon jakeluteknologia päivittyy teräväpiirtoaikaan kokonaisuudessaan vuonna 2020, jolloin kaikki, myös vapaasti katsottavat eli ilmaiset televisiokanavat, siirtyvät nykyisestä T1-verkosta käyttämään T2-verkkoa.

Oman laitteensa katseluvalmiuden 17.5. tapahtuvaan muutokseen voi tarkistaa kanavapaikoilla 99 ja 100.

Jos jommallakummalla näistä kanavista näkyy testikuva, ovat laitteesi kunnossa. 

Mikäli testikuva ei näy, tulee kotitaloudessa varautua uuteen laitehankintaan tai siirtyä C More suoratoistoasiakkaaksi nähdäkseen elokuvat, sarjat, F1-osakilpailut, jääkiekon MM-kisat ja muun urheilutarjonnan. Tämä tapahtuu osoitteessa cmore.fi.

Vuonna 2020 suurempi mullistus

Isompi mullistus koittaa vuoden 2020 huhtikuussa, kun nykyiset SD-tason lähetykset loppuvat ja myös ilmaiskanavat siirtyvät kokonaan teräväpiirtoaikaan. Syy uudistukselle on halu kasvattaa lähetyskapasiteettia.

– Reilu 40 prosenttia antenniverkon piirissä olevista antennitalouksista on hankkinut uudenlaisen vastaanottimen tai digiboksin. Yli puoli miljoonaa kotitaloutta joutuu menemään tv-kauppaan, kangas toteaa.

Testaa oma televisiosi

Helpoin tapa testata oma televisio on mennä kanavapaikalle 100.

Jos kuva näkyy, on kaikki kunnossa. Jos ei, halvimmillaan ongelman selvittää muutaman kympin HD-digiboksilla.

Monen mielessä välkkyy kuitenkin upouusi televisio, ainakin alan yritysten mukaan.

Maksu-tv-palveluissa tapahtuu muutos lähetysteknologian osalta. Jatkossa kaikki antenni-tv-verkossa tarjolla olevat maksu-tv-kanavat mm. C More -kanavat lähetetään DVB-T2-teknologialla Digitan verkossa peruslaatuisina ja DNA:n verkossa HD-laadulla. Kanavien vastaanottamiseen tarvitaan ”Antenna Ready HD” -merkinnällä varustettu T2-yhteensopiva laite.

Lisätietoa antenni-tv:n maksu-tv-muutoksista: DNA antenni-tv

– Uusien telkkarien ostajat kysyvät ilman muuta, että onko laite HD-kelpoinen antenniin ja kaapeliin. TV-kauppa käy nyt todella hyvin uudistuksen ansiosta ja lamakin näyttää loppuvan. Isoja televisioita menee hyvin, iloitsee Power-ketjun myyjä Jukka Fjäder.

Tästä huolimatta kolmen vuoden päässä odottava ilmaiskanavien siirtyminen vain HD-tekniikkaan mietityttää viestintävirastoa. Tieto tuskin saavuttaa kaikkia suomalaisia – erityisesti ikäihmisten keskuudessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.