Majoittuisitko majakkaan? Yö keskellä merta on erikoinen elämys

Saaristomeren uloimmalla luodolla kohoava historiallinen majakkasaari Bengtskär on Suomen eteläisin asuttu paikka. Vierailijatkin voivat kokea unohtumattoman yön keskellä merta majoittumalla majakanvartijoiden entisiin asuintiloihin.

Paula Wilsonilla on erikoinen titteli: majakan emäntä kestitsee vierailijoita Bengtskärin kallioluodolla. Vierailijoita riittää: yhdessä Suomen kiintoisimmista matkailukohteista käy Wilsonin arvion mukaan 13 -14000 matkailijaa vuosittain. Ulkomaalaiset eivät ole vielä majakkaluotoa löytäneet, mutta suomalaiset lomailijat ja esimerkiksi järjestöt ovat ihastuneet erikoislaatuiseen retkikohteeseen, Wilson kertoo.

Majakka avaa ovensa vieraille vapun aikoihin, ja sulkee talviteloille syyskuun lopussa. Wilson kertoo asuvansa miehensä kanssa luodolla kahdeksan kuukautta vuodessa.

– Kun jäät tulevat saaristoon, ei Bengtskäriin voi kulkea kuin helikopterilla. Silloin on tultava pois, majakan emäntä selventää.

Kesäisin matkailijat pääsevät perille veneellä Hangosta tai Kasnäsistä viehättävistä saaristomaisemista nauttien. 25 kilometrin matka Hangosta kestää 1,5 tuntia.

Majakka on mukava päiväretkikohde, mutta historiallisessa rakennuksessa voi myös yöpyä. Kuusi vierashuonetta on sisustettu majakanvartijoiden entisiin asuintiloihin.

– Kysyntä on suurempi kuin tarjonta, mutta lisäkapasiteettia ei voi rakentaa, Wilson naurahtaa.

Yövieraat pääsevät nauttimaan illallisesta ja löylyistä majakan yli 100 vuotta vanhassa saunassa. Kallioinen luoto tarjoaa ainutlaatuiset puitteet niin hiljentymiseen kuin hauskanpitoonkin.

Wilsonin mukaan sijainti keskellä merta ja hiljaisuus luovat luodolle oman, erikoisen tunnelmansa.

– Onhan se hienoa ja tunnelmallista jäädä yöksi: nähdä Hanko valoineen ja meriliikenne majakasta, Wilson kuvailee.Hän kertoo monen palaavan majakalle toistekin.

Vuonna 1906 rakennettu majakka on yhä Pohjoismaiden korkein. Majakka rakennettiin aikanaan tuhoisien haaksirikkojen jälkeen merenkävijöiden turvaksi. Jatkosodassa vuonna 1941 Suomi ja Neuvostoliitto taistelivat verisesti luodon hallinnasta, päättyen suomalaisten voittoon. Vuosikymmeniä tyhjillään ollut majakka avattiin yleisölle kunnostettuna vuonna 1995.

Studio55.fi/ Milja Haaksluoto

Lähde ja kuvat www.bengtskar.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja