Mahtava keksintö: Digikuvasta saa poistettua vaikka verkkoaidan yhdellä klikkauksella

MIT:n ja Googlen tutkijat ovat kehittäneet algoritmin, jonka avulla valokuvista saa poistettua häiritseviä esteitä.

Lähes kaikille on tullut vastaan tilanne, jossa jokin ympäristön häiriötekijä, kuten ylläolevan kuvan kaltainen verkkoaita, pilaa muuten täydellisen valokuvan.

MIT:n Technology review -julkaisussa kerrotaan, että tutkijoiden kehittämä algoritmi kykenee erottamaan kuvan etuosan ja takaosan erilleen. Tällöin kuvassa oleva este tai häiriötekijä saadaan poistettua yhdellä klikkauksella.

Häiritsevän esteen poistamiseksi kuvaaja ottaa kohteesta kuvasarjan liikuttamalla samalla kameraa - samaan tapaan kuin panoraamakuvia ottaessa. Algoritmi kykenee haivaitsemaan kuvasarjasta eräänlaisina kerroksina, että mitkä asiat ovat etualalla ja mitkä taas kuvan takaosassa.

Tämän jälkeen kuvaaja voi valita, minkä kerroksen hän haluaa kuvasta poistaa ja jäljelle jää vain haluttu kerros ilman häiriötekijöitä.

Tekniikkaa voidaan käyttää myös esimerkiksi siihen, että märän ikkunalasin takaa otetusta kuvasta saadaan poistettua häiritsevät pisarat.

Edellytyksenä on kuitenkin se, että kuvan kohteet eivät ole liikkeessä. Tekniikka ei myöskään toimi vielä hyvin hämärässä valaistuksessa.

Tutkijoiden mukaan Googlella ollaan kiinnostuneita kyseisestä tekniikasta ja siitä saattaa jossakin vaiheessa tulla jopa panoraamakuvauksen kaltainen ominaisuus kameroihin.

Lue myös:

    Uusimmat