"Maapallon keuhkoja" tuhoutui tuhansia neliökilometrejä – Brasilian sademetsää hävitettiin viime vuonna 85 prosenttia enemmän kuin aiemmin

Brasiliassa Amazonin sademetsää hävitettiin viime vuonna 85 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna, käy ilmi tuoreista tilastoista.

Sademetsää tuhoutui yli 9 000 neliökilometriä, mikä on Brasilian kansallisen avaruustutkimusinstituutin mukaan enemmän kuin viiteen vuoteen. Vuonna 2018 metsää hävitettiin vajaat 5 000 neliökilometriä.

Tiedot on koottu satelliittijärjestelmällä, joka seuraa metsien hävittämistä reaaliajassa.

60 prosenttia Amazonista sijaitsee Brasiliassa. Viime vuonna Brasilian pohjoisosia peittävää Amazonin sademetsää piinasivat laajat metsäpalot. Edellisvuoteen verrattuna palojen määrä kasvoi 30 prosenttia. Paloja oli lähes 90 000.

Ilmastonmuutosskeptikkona tunnettu Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on Amazonin alueella harjoitetun maanviljelyn ja kaivostoiminnan puolestapuhuja. Hän ajautui viime vuonna diplomaattisiin kiistoihin Euroopan maiden kanssa Amazonin tilasta.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vaati eilen Bolsonaroa muuttamaan ympäristöpolitiikkaansa. Järjestö syyttää Bolsonaroa metsien hävittämisestä ja siitä, että tämä on kehottanut hyökkäämään metsien puolustajia vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat