Maaliskuussa hukkui viisi ihmistä – tämän vuoksi paksukin jää on vaarallinen

Meren jää voi yhä olla petollisen ohutta 0:59
Tammikuussa kerroimme, että meren jää oli petollisen ohutta.

Viisi ihmistä hukkui jäihin vajoamisen seurauksena maaliskuussa, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) kertoo ennakkotietojensa pohjalta.

SUH seuraa hukkumisia median välittämien tietojen kautta. Kaikkiaan tammi–maaliskuun aikana jäihin on SUH:n ennakkotietojen mukaan vajonnut ja hukkunut yhteensä yhdeksän ihmistä, joista kahdeksan on ollut miehiä.

Liitto muistuttaa, että keväällä jää voi haurastua ja puikkoontua nopeasti, mikä voi saada monikymmensenttisenkin jääkerroksen pettämään.

– Lämmin ja aurinkoinen sää heikentää jääkansia nopeasti. Jään paksuus ei enää kerro sen turvallisuudesta, SUH:n vesiturvallisuusasiantuntija Anne Hiltunen toteaa tiedotteessa.

Hiltusen mukaan läheltä piti -tilanteet kaksinkertaistuivat maaliskuussa edellisiin kuukausiin verrattuna. 

Hiltunen sanoo, että kovien pakkasten vuoksi jäätilanne on tänä talvena ollut Suomessa tavanomaista parempi. Kelimuutokset ovat kuitenkin näkyneet siinä, että jään rakenne on talven mittaan muuttunut.

– Pitää vain muistaa, että nyt kun alkaa lämmetä, niin aurinko heikentää (jäätä), Hiltunen sanoo.

Liitto muistuttaa, että jäälle kannattaa lähteä tarvittavien turvavälineiden, kuten naskalien kanssa. Lisäksi SUH:n mukaan jäälle ei kannata lähteä yksin ja mukaan kannattaa ottaa jotain kättä pidempää, jolla testata jään kantavuutta. Yksin kulkevan aikuisen alla pitäisi SUH:n mukaan olla 10 sentin jääkerros, kun taas moottorikelkka tai mönkijä vaatii 15 sentin kerrosta.

Ennakkotiedot: Yhdeksän hukkunut alkuvuonna

SUH:n ennakkotietojen mukaan kaikkiaan tammi–maaliskuun aikana jäihin on vajonnut ja hukkunut yhteensä yhdeksän ihmistä. Heistä yksi on ollut nainen ja kahdeksan miehiä. Alkuvuoden hukkumistapauksista kolme SUH on kirjannut tapahtuneen Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, kaksi Etelä-Suomessa, kaksi Itä-Suomessa ja kaksi Lounais-Suomessa.

Keskimäärin jäihin vajoamisissa hukkuu SUH:n ennakkotietojen mukaan vuosittain 18 ihmistä, joista valtaosa on miehiä.

Lue myös:

    Uusimmat